Начало Водещи Кюрдите са убедени, че от 100 г. Великите сили изнасят своите съперничества...

Кюрдите са убедени, че от 100 г. Великите сили изнасят своите съперничества на техен гръб

1144
кюрди

Съвсем доскоро кюрдите изглеждаха като големите победители от войната в Сирия. През 2013 година, насред анархията и насилието, те успяха да създадат в северната част на страната относително спокойна зона на самоуправление. „Роява“ е нещо като добре уреденият „Запад“ на Кюрдистан. Някои виждаха в него първата стъпка към осъществяването на една стара мечта – създаването на независима кюрдска държава.

Не и Турция. Тя още от самото начало съзираше в това единствено заплаха. Със започналото сега военно настъпление на Ердоган в най-западния от трите сирийско-кюрдски региона турският президент продължава своята безкомпромисна политика от миналите години: мирните преговори с кюрдите в Турция бяха прекратени, а прокюрдските партии в страната отново биват обявявани за съучастници на терористичната организация ПКК.

Милициите и партиите на сирийските кюрди, според Ердоган, също са разклонения на ПКК. Той вижда в тяхно лице „терористична армия“ и обяви, че ще я унищожи. Кюрдите в Северна Сирия досега можеха да разчитат, че техните мощни съюзници от САЩ ще ги покровителстват. Кюрдските бойци воюваха успешно срещу терористичната организация „Ислямска държава“. Особено Вашингтон обичаше да ползва услугите им, поради което ги снабдяваше и с оръжия.

С колко ли решителност ще се притече сега Америка на помощ на притиснатите кюрди? Досега винаги е проличавало едно: поради политическото и стратегическо значение на Турция партньорството с тази страна е било толкова важно за западните правителства, че те разрешаваха твърде много своеволия на Ердоган.

В случай че сегашната му инвазия в Сирия предизвика обаче разрив между Вашингтон и Анкара, това би било изцяло в интерес на Русия, която на бърза ръка изтегли своите военни наблюдатели от кюрдските области около Африн. От гледна точка на кюрдите, всичко сега е така, както е било и преди сто години: Големите сили изнасят своите съперничества и стратегически конфликти на гърба на кюрдския народ и за негова сметка. Инвазията на Ердоган обаче ще има и още един ефект. Тя ще навреди на борбата срещу „Ислямска държава“. /БГНЕС

–––––––––––––––

Коментар на Кристиан Майер във „Франкфуртер алгемайне цайтунг“

предишна статияБъдещето на свободата вече не принадлежи на Съединените щати
следваща статияРумъния ще се кандидатира за домакин на Евроволей 2021