Начало Свят Кървавият атентат в Москва – защо руските служби са пренебрегнали предупреждението на...

Кървавият атентат в Москва – защо руските служби са пренебрегнали предупреждението на американците?

134
Шок и ужас преживяха зрителите на концерта на група
Шок и ужас преживяха зрителите на концерта на група „Пикник“

Поне 40 души загинаха, а 145 бяха ранени след ужасния атентат в концертната зала в Подмосковието. Световните медии съобщават, че американските служби предупредиха преди две седмици своите граждани в Русия да не посещават публични събития с много хора, включително концерти. Руските органи не обърнаха внимание на тази информация. Групировката „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението.

Посолството на Република България в Москва не предостави информация за загинали или ранени българи след атентата в концертната зала.

Посолството е в контакт с местните органи, следи ситуацията и е готово да помогне при необходимост, съобщиха от МВнР.

Ако български граждани имат нужда от помощ, могат да се свържат с посолството в Москва на следните телефони: +7 495 234 02 26 за обща информация и 007-910-457-2835 за спешни случаи. Също така сигнали могат да се изпращат на имейл адрес [email protected]

Сигнали и молби за помощ от български граждани при бедствия се приемат нонстоп на телефоните на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл адрес [email protected].

Атентатът се случи вечера в концертната зала „Крокус сити хол“ в Подмосковието с капацитет 6000 места. Има стрелба и последва пожар.

Според различни източници извършителите са били между трима и петима, облечени в тактически униформи и всекидневни оръжия. Стреляха първо по охраната на залата в Красногорск, на северозапад от Москва, след което започнаха да стрелят по зрителите на концерта на групата „Пикник“.

Според данни на министерството на здравеопазването сред ранените в атаката са hospitalизирани 115, включително пет деца. Броят на загиналите вече достигнал 62, според Ройтерс.

САЩ потвърдиха информацията на „Ислямска държава“ за отговорността си за атаката в концертната зала. Това е едно от най-смъртоносните нападения в Русия през последните десетилетия, считат наблюдателите. Последното толкова тежко нападение настъпи през 2004 г. по време на обсадата на училище в Беслан, когато ислямистки бойци държаха за заложници над 1000 души, включително много деца.

Залата „Крокус сити хол“ в Красногорск още е отцепена от полицията, а около нея са пожарни автомобили. Вътре работят спасители и следователи, а хора слагат цветя на мястото на нападението.

Прочетете още международни новини тук

предишна статияБългарските сноубордисти със силно представяне на Световното първенство за младежи в Австрия
следваща статияМария в „Стани богат“: Отворих и отговорих на въпрос за 100 000 лева