летният сезон

Планирането на лятна почивка в условията на пандемия е почти невъзможно. Британската национална медия Би Би Си разглежда възможностите за британците да „ваканцуват” в Европа:

Испания

Британските граждани няма да бъдат поставяни под карантина нито при пристигането си в Испания, нито при връщането си във Великбиртания.

Испания е най-популярната туристическа дестинация за британците, а над 400 000 британски граждани имат имот в морската държава. Испания обаче е една от най-пострадалите европейски държави по време на пандемията, с над 28 000 жертви.

Сега страната се връща към нормалността, а границите й вече са отворени за туристи.

Все пак има някои ограничения, които още са в сила. Хората трябва да спазват 1,5 метра дистанция на публични места. Всички над 6-годишна възраст трябва да носят маски в публичния транспорт, магазините и на обществени места, където не е възможно да се пази дистанция.

Някои области на страната отново затегнаха мерките. Например, задължително е носенето на маски навсякъде, включително и на плажа или край басейните в Андалусия и Балеарските острови. В части от Каталуния (превърнала се в ново огнище на коронавируса) също са въведени нови мерки, включително и в Барселона. Затворени са театрите, кината и нощните заведения.

Хотелите в Испания са отворени, но при ограничен капацитет и осигуряване на дистанция между гостите. Голяма част от баровете и ресторантите в Испания са отворени, но при същите условия, както при хотелите.

Разрешено е ходенето на плаж, а в началото на юли отвориха парковете, водните паркове и зоологическите градини. Две от най-известните забележителности на Испания – катедралата Саграда Фамилия и дворецът Алхамбра също посрещат гости.

В Испания може да се влезе с кола, ферибот, влак или със самолет. Много от авиолиниите са възобновени.

  • Информация от приложението ReOpen EU

От 21.6.2020г. Испания е отворила граници без карантинни ограничения и ограничения за пътуване за жителите на Европейския съюз, страни по Шенгенското споразумение, Андора, Монако, Ватикана и Сан Марино.

От 1.7.2020 г. пътуващите трябва да попълнят формуляр за обществено здраве на www.spth.gob.es или да използват безплатното приложение ИСПАНИЯ TRAVEL HEALTH (SpTH). След попълване на формуляра, пътниците ще получат QR код, който те трябва да представят при пристигане в Испания.

Туроператорите, туристическите агенции и транспортните дружества трябва да информират туристите и пътниците за задължението им да представят формуляра за обществено здраве на летището или пристанището на местоназначение. Установен е преходен период до 31 юли 2020 г., в който международните пътници, които не са могли да попълнят формуляра за обществено здраве онлайн, могат да го представят на хартиен носител, когато пристигнат в Испания.

Франция

От 14 май мерките в страната започнаха да се разхлабват. Президентът Еманюел Макрон каза на 14 юни, че страната е „спечелила първата битка” срещу вируса. Във Франция починалите през последните месеци от коронавирус надхвърлиха 30 000.

Все пак в северозападните и източните райони на страната се наблюдава отново възходяща тенденция.

Във Франция все още са в сила някои ограничения: хората трябва да стоят на разстояние най-малко 1 метър един от друг. А на публични места е забранено събирането на повече от 10 души. В затворените публични места носенето на маски е задължително.

Ако пътувате с влак, трябва да си направите предварителна резервация. Ако минавате през Евротунела, ще трябва да попълните сертификат, с който да удостоверите, че нямате симптоми на коронавирус.

Хотелите са отворени, както и частните квартири. Баровете, ресторантите и кафенетата също работят на открито и закрито, но трябва да спазват строги хигиенни изисквания. Когато влизате в ресторант, трябва да носите маска, която може да свалите, когато седнете.

Има ограничения при посещенията на кина и шоу програми. Нощните заведения остават затворени. Плажовете и парковете са отворени.

Има ограничение от 5000 души за големи заведения, а строгите здравни правила се прилагат за шоута и кина. Нощните клубове остават затворени. От 11 юли са възобновени речните круизи.

Музеите, монументите, зоологическите градини също са отворени, но е задължително носенето на маски. Айфеловата кула отвори на 25 юни.

Влизането във Франция е възможно по въздух, море или с влак.

  • Информация от приложението ReOpen EU

Няма задължителна карантина за пътуващите от ЕС, Шенгенското пространство и Обединеното кралство. Карантина при пътуване до чужбина и доброволна карантина за пътници от Обединеното кралство. По време на граничните здравни проверки следва да се прилага карантина, независимо от тяхната националност.

Гърция

Гърция наложи пълна карантина през февруари, а започна облекчаването в края на април. Туристическият сезон започна на 15 юни и вече отвори границите си към някои страни. От 15 юли отпадна и карантината за пътуващите от Великобритания към Гърция. Но те все пак подлежат на тестване и трябва да се самоизолират, докато не получат отрицателен тест.

В Гърция трябва да се спазва дистанция от 1,5 метра, а носенето на маски остава задължително в публичния транспорт, включително на самолетите и фериботите. Маските са силно препоръчителни на закрити обществени места.

Пътуването в такси също има ограничения: пътниците трябва да са с маски, а максимумът е до двама възрастни плюс шофьора – децата не се броят за възрастни.

Всички хотели в Гърция са отворени, но трябва да спазват специални изисквания. Включително, във всеки хотел трябва да има доктор на разположение. Рецепциите трябва да се изнесат навън, ако е възможно. Храните, сервирани на бюфети, трябва да са защитени от предпазни стъкла.

Магазините, кафенетата, баровете, ресторантите и нощните заведения също работят, но при намален капацитет. Не повече от шест възрастни могат да стоят на една маса.

Разрешено е ходенето на плаж или в парка. Плувните басейни работят, но при ограничена посещаемост.

Повечето туристически забележителности са отворени.

Големите авиолинии подновиха полетите си до Гърция, макар че част от полетите бяха отменени в началото на юли (особено от Великобритания).

Разрешено е пътуването с яхти и частни плавателни съдове. Но круизните кораби и фериботите, пристигащи от други държави, са забранени.

  • Информация от приложението ReOpen EU

Към 1/7/20, Жителите на ЕС+ страни имат право да пътуват до Гърция. EU+ се състои от Европейския съюз, Обединеното кралство, Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Международните полети са разрешени на всички летища в Гърция. Разширяване на забраната за директни полети от Обединеното кралство и Швеция е налице до 15/7/20.
Преди да влязат в страната, всички пътници трябва да попълнят формуляра си за

Считано от 15.7.20 часа в 06.00 часа (GMT+3), всички пътници, които влизат в Гърция по несъществени причини през граничната станция на Promachonas, са задължени да представят при пристигането си отрицателен резултат от молекулен тест (PCR) за COVID-19, извършен до 72 часа преди влизането им в Гърция. Пътниците трябва да бъдат лабораторни тествани с RT-PCR на орофарингеален или назофарингеален тампон.

предишна статияКрасен Станчев: От европейските пари печелят най-много онези, които са на власт
следваща статияИзгониха Маринов заради пребитите младежи, остава да ни покажат и биячите