Начало България Кристиян Вигенин: Може ли основно лице на ГЕРБ да организира честни избори?

Кристиян Вигенин: Може ли основно лице на ГЕРБ да организира честни избори?

39
Кристиян Вигенин Кадър: Би Ти Ви
Кристиян Вигенин
Кадър: Би Ти Ви

Изразихме желание самият Главчев да бъде освободен, тъй като процедурата не остава съмнения – този, който го назначи, може да го смени. Това заяви депутатът от БСП и зам.-председател на Народното събрание Кристиян Вигенин в интервю за БТВ по повод исканията за смяна в кабинета „Главчев“ и намерението на левицата да подаде вот на недоверие на служебното правителство, ако президентът не смени премиера Димитър Главчев.

Според Вигенин на този етап действията на Главчев са най-доброто решение. В самото начало уточнихме, че това е партийна кандидатура, въпреки заявленията на Борисов, че не се е срещал с него от дълго време. Стана ясно, че още преди Борисов да отвори устата си, Главчев искаше смяната на външния министр, отбеляза Вигенин.

Той подчертава, че причините за желанието за смяна на външния министър не са убедителни.

Всичко е под въпрос и няма ясни правила. Докато няма категорична забрана, ние ще подадем вот на недоверие срещу служебния кабинет. Трябва да видим какви правни проблеми може да възникнат. Проблемите се изреждат един след друг заради нескоординираните промени в Конституцията, коментира социалистът.

Основната цел на служебното правителство е да подготви честни и свободни избори. От самото начало искахме да бъде сменен вътрешният министър Калин Стоянов, защото се съмнявахме в неговата готовност да работи за честни избори. Сега стана ясно, че този, който ще организира изборите в чужбина, е основно политическо лице на ГЕРБ. Дали действащ основен човек от ГЕРБ може да осигури честни избори? За нас това е въпросен, но за Главчев не е проблем. Явно целта на Главчев не е да гарантира провеждането на честни избори, а да даде недопустима предимство на ГЕРБ. Неприемливо е една партия да контролира изцяло изборния процес толкова години след промените, коментира Кристиян Вигенин.

Имате ли в предвид, че само ГЕРБ и ДПС са удовлетворени, това самоувереността на всички. Ние ще се обърнем към международни институции и наблюдатели, за да се гарантира, че изборният процес ще бъде поне относително справедлив, допълни депутатът от БСП.

Ситуацията стана толкова абсурдна, че често се питам как функционира тази държава. Ако продължим по същия начин, може да се разпадне като държава. Преживяхме много неща в продължение на 1350 години, но съм съмнителен, че ще успеем да преживеем ГЕРБ, добави Вигенин.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

предишна статияБезпрецедентна ситуация – летището в Дубай е под вода! Отменят полети
следваща статияКристиян Вигенин: Може ли основно лице на ГЕРБ да организира честни избори?