Красен Станчев
Красен Станчев
Красен Станчев е икономист, народен представител във Великото народно събрание. Основател е на Института за пазарна икономика и негов изпълнителен директор в периода 1993-2007 година. От 1996 до 2001 година е член на Съвета за икономическа политика към президента, доцент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Властите въвеждат нови ограничения. Как ще се отразят на икономиката и доколко тя изобщо се възстанови след предишното затваряне през март?

В общи линии вероятно ще се сбъднат тези предвиждания, включително мои и на колеги, около 9 милиарда спад на БВП за тази година, от предвиденото в края на миналата година поради много причини. Основното е затварянето на човешкия фактор в икономиката и това ще рече отраслите, които зависят от приноса и контактите на хора. Като започнем от туризма и минаваме през ресторантите и свършваме във всичко останало, свързано с хора. Очевидно е, че голяма влияние ще има и във външния сектор, върху поръчките за българските предприятия, които идват от чужбина, защото и другите също не работят.

От бизнеса вече обявиха, че искат ясни параметри за подпомагане и бързи компенсации. Възможно ли е?

Целият проблем е в това как се правят тези неща. А те се правят взависимост от това, с което разполагат правителството, какви данъци са събрали. Онова, което се наблюдава в момента е, че правителството харчи за неща, които не са необходими в тази ситуация. Очевидно е, че следващата година няма да има война, не е ясно защо трябва да се купуват самолети и кораби. Това всичкото прави някъде около 3 милиарда, които са колкото целите събрани данъци от бизнеса, които могат спокойно могат да бъдат оставени на бизнеса, но сега няма такава идея, макар да е „поставена на масата” от март. Продължава харченето за неособено смислени неща, но това е най-фрапантното. Можеше да бъдат съкратени някои разходи, така че в момента е много трудно да се намерят резерви за подпомагане на когото и да било.

Кога според Вас можем да очакваме възстановяване на икономиката?

Във всички случаи е ясно, че предвижданите в бюджета за следващата година с 4 милиарда повече приходи в сравнение с тази година, което е около 3-4% от БВП са безкрайно оптимистични. Очевидно беше направено, за да се вземат пари назаем. Но не виждам какво друго може да се направи в тази ситуация, в която се намират и правителството, и страната, освен да се взимат нови заеми.

Правителството вече излезе с план за възстановяване, станал популярен като плана на Дончев, за усвояване на парите, които ще получим от Европейския съюз за възстановяване. В крайна сметка стана ли ясно как ще бъдат разпределени тези не малко пари?

В момента не може да бъде ясно, защото това е само идеен план, предстои да се направят конкретни разчети. Ясно е, че по традиция се разпределят някъде около половината средства и другото, което е ясно, че поради ветото върху целия бюджет на Европейския съюз от три страни-членки отлага времето, в което могат да се използват тези бюджети. Ясно е също, че правителството разчита за всичко от социални плащания до образование от една помпа, помпата на Европейския съюз. Това не е добра философия в тази ситуация, защото не се знае кога ще дойдат тези средства.

Казвате, че по традиция половината се разпределят. Защо така се получава?

Ами не знам, това е преглед на неразпределението по данни от преди месец, даже не половината, а 43%, това е някаква закономерност, но е трудно да се каже защо така се получава.

Заговорихме вече за Бюджет 2021, окончателно вече е в пленарна зала. Адекватни ли бяха направените промени между двете четения изобщо адекватен ли е този Бюджет в тази ситуация в момента?

Зависи по отношение на какво. Дали по отношение на това, което е нужно или на това, което съществуваше като идея и вътрешнокоалиционен дебат в управляващата коалиция. По повод последното това по някакъв начин е адекватно, имаше много по-лоши идеи. По отношение на това, което е нужно, това, което е добро и беше гласувано е финансирането на здравната система, но това не е адекватно по отношение на това, което беше възможно или пък необходимо от самото начало, от март. Още тогава беше ясно, че трябва да се увеличи бюджетът на здравната система с около 600-700 милиона лева. Това сега се случва, но се случва доста късно и в общи линии хората не са доволни. Това не е проблем само на България, повечето страни са така.

Относно социалните плащания, някои нарекоха този бюджет „популистки”. Може ли да изпълни заложените социални параметри?

В т.нар социални плащания освен схемата за майчински и пенсионни и т.н, също и бюджета на НОИ, всичко останало е горе-долу разумно. Относно социалните плащания имаме два феномена- единият- по-малкият проблем, по-простият, защото е 390 милиона лева, това е опит за раздаване на пари не там, където са нужни, а на онези, които имат примерно деца, за тези плащания става дума. Тази схема, която е в момента се получи след дебата, е по-добра от това, което искаше коалиционният партньор на ГЕРБ. Другото нещо, което не е рационално и ще е проблем за в бъдеще са плащанията за пенсионерите и изобщо увеличаването на дефицита на НОИ, разходите се увеличават с малко под 20%, при увеличаване на приходите при около 4%, това ще създаде проблем за поддържането на цялата пенсионна система.

предишна статияДнес на някой няма да му върви, но няма да се стигне до сериозни проблеми
следваща статияПремълчава ли Турция по 40 000 нови инфектирани на ден?