котките

Котките обичат да седят не само в истински, но и във въображаеми кутии. Това заключение е направено от учени от университета в Ню Йорк.

За да тестват визуалното възприятие на котките, експертите проведоха експеримент. Собствениците на котки трябваше да поставят на пода специалния квадрат Каниши, който създава илюзията за тази геометрична фигура с помощта на четири ъгъла. До него имаше обикновен квадрат с плътни страни, направен от тиксо. От наблюденията стана ясно, че котките подбират еднакво двете фигури и седят вътре в едната толкова често, колкото и в другата.

Изследователите стигнаха до заключението, че котките, подобно на хората, са способни да допълват психически фигури, като прокарват невидими линии. Това доказва, че те се чувстват в безопасност дори в почти затворено пространство, сякаш са в прикритие. Учените смятат, че подобни открития дават по-добро разбиране за това как животните взаимодействат с хората.

Преди това учени от Токийския университет установиха, че котките са в състояние да различават гласовете на своите стопани. В същото време се оказа, че те не смятат за необходимо да отговорят. Експертите проведоха експеримент върху 20 котки, като им позволиха да прослушат запис на гласа на собственика и трима непознати, за да разберат как ще реагират животните. Котките бяха най-активни, когато чуваха тембъра на стопаните си. В същото време се потвърдиха хипотезите, според които тези домашни любимци разбират, че говорят с тях, но не смятат за необходимо да отговорят.

предишна статияРекламират млякото „Bulgaris“ като лекарство срещу коронавирус
следваща статия