Начало Технологии Космическият апарат New Horizons засне границата на Слънчевата система

Космическият апарат New Horizons засне границата на Слънчевата система

1708
Слънчева система

Автоматичната междупланетна станция New Horizons на NASA към днешен ден се намира на разстояние почти 6,5 милиарда километра от Земята и далече извън пределите на орбитата на Плутон, съобщава Kaldata. New Horizons откри предполагаемата граница на Слънчевата система. Това е невидима водородна стена, в която свършва въздействието на слънчевата енергия. След нея се намира междузвездна материя, запълнена с водород. Това наблюдение почти изцяло съвпада с откритото от космическия апарат Voyager пред 30 години.

Предполагаме, че има някакъв допълнителен източник на светлина. Ще се опитаме да заснемем и това с помощта на сензорите на New Horizons“ – заяви изследователят Ранди Гладстоун (Randy Gladstone) от Югозападния институт.

Енергията на Слънцето принуждава водородните частици да излъчват ултравиолетова светлина. Но с разстоянието, заредените частици намаляват и се натрупва галактичен водород, създаващ граница с характерно светене. Именно това успяха да фиксират Voyager и New Horizons.

New Horizons разполага с много по-чувствителен, в сравнение с неговите предшественици ултравиолетов спектрометър с име Alice. С негова помощ бе заснета 360 градусова панорама на ултравиолетовото излъчване. Учените планират да наблюдават тази област два пъти в годината.

Сега New Horizons приближава обекта 2014 MU69 от пояса на Кайпер. Това е астероид с диаметър 30-45 километра. След това сондата ще продължи своя път към края на Слънчевата система.

предишна статияНов рекорд на Гинес под вода
следваща статияВ знак на протест срещу санкциите на Тръмп турски граждани трошат iPhone (ВИДЕО)