жаба,

През последните дни броят на новооткритите случаи на заразени с коронавирус (казваме новооткрити, защото те вероятно са били заразени дни по-рано, ама никой не е знаел) рязко се увеличава.

По данни от Единния информационен център днес положителни са били 448 теста от направени 3 795 в цялата страна. Традиционно в събота и неделя тестовете са по-малко, защото лабораториите не работят. Но все пак процентът на положителните проби е 11,8.

Положителните от петък тестове, за които научихме в събота сутрин, са 612 от 6 048 взети проби.

Изобщо от средата на септември започна една възходяща тенденция на положителните проби. През летните месеци нищо не се случи. Нито блъсканиците по морето и плажовете се отразиха върху положителните проби, нито многохилядните протести в София, а и в цялата страна.

Което, разбира се, буди недоумение. Вероятно слънцето е „трепало вируса”, както предполагаха от Щаба. Но все пак е много съмнително.

Още с въвеждането на извънредната епидемична обстановка (през юни) правителството и щабът лека-полека започнаха да ни подготвят, че есента положението ще е много зле.

Засега подобни сценарии се отричат, но те се отричаха и в края на февруари. А две седмици по-късно стана страшно.

В социалните мрежи, където много ясно може да се разберат обществените настроения, прави впечатление, че хората си силно обезпокоени. Често се коментира, че бройката на положителните умишлено се завишава.

А положението малко прилича на синдрома на сварената жаба. Френският писател и философ Оливие Клерк е направил следният експеримент: сложил жаба в тенджера с вода. Той установил,че ако температурата на водата се загрява с 2 градуса C на минута, жабата ще продължи да живее и ще умре, след като стане прекалено горещо. Ако скоростта е по-голяма, жабата ще скочи и ще избяга.

Та, и ние така. С по „два градуса” в минута се „варим на бавен огън”. Предстои ли ново затваряне, знаят само експертите от Щаба. Но изглежда, че скоро ще разберем.

предишна статия„Нюзуик“: Дайте на Тайван изтребители F-35, за да се охладят китайските мераци
следваща статияОтново дъждовно време след двата хубави дни