Начало България Корнелия Нинова: Започваме разговори с над 25 партии за широко ляво обединение

Корнелия Нинова: Започваме разговори с над 25 партии за широко ляво обединение

44
Корнелия Нинова
Корнелия Нинова
Снимка: БТА

На 1 май ще каним над 25 партии от лявата общност, над 20 граждански общества и НПО-та с подобни идеи да обсъдим модерна лева политика и алтернатива за управлението на България. Надяваме се да стартираме широка лева коалиция и да вдъхновим хората с леви виждания. Това заяви ръководителят на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет на партията.

„Направихме няколко важни решения. Приехме нашата платформа за европейските избори. В нея са включени 6 принципа и 10 конкретни български политики, които ще защитават нашите бъдещи евродепутати”, допълни ръководителят на БСП.

Тя изброи принципите: „Равнопоставеност на страните членки; националният интерес на България да е основен при работата на нашите евродепутати; уважение към културата и традициите на всяка държава; логика и здрав разум във всяка законодателна инициатива; намаляване и опростяване на европейските регулации за подкрепа на българската икономика; приоритет на социалната политика и ЕС като инструмент за мир и сигурност“.

Според Нинова най-съществените национални приоритети, за които ще се борят евродепутатите от БСП, включват – пълноправно членство в Шенген; връщане на нелегални мигранти в техните държави на произход; нов модел икономика и реиндустриализация на ЕС; социални въпроси като здравеопазване, доходи, намаляване на неравенствата; равенство в субсидиите за земеделските стопани и преразглеждане на „Зелената сделка”.

Ръководителят на БСП посочи, че критериите и принципите за издигане на кандидатите за депутати в 50-ия НС са приети. „Бихме предпочели хора с обществен опит и авторитет, етични ценности, висше образование и експертен опит, които желаят да работят в екип. Започна кампанията ни за номинация на народни представители. Тя ще завърши с изготвянето на списъците от Националния съвет на 27 април”, добави тя, цитирана от NOVA.

предишна статияАвстралийската авиокомпания "Куонтас" съобщи, че ще избягва въздушното пространство на Иран
следваща статияSchengen check: За първи път румънски и български самолети летяха по шенгенски до Балчик