мозък

Прекомерното използване на смартфони и компютри може да доведе до претоварване на мозъка. Това, от своя страна, създава риск от развитие на сенилност и депресия. До такъв извод са стигнали японски учени, чиито резултати от изследването са публикувани в изданието „Nikkei Style”.

Както обяснява директорът на клиниката за изследване на паметта „Окумура” Аюми Окумура, през последните години се е увеличил броят на хората с нарушения на паметта. Най-често такива проблеми се наблюдават при пациенти на възраст между 30 и 60 години.

Лекарят обяснява тази тенденция с по-активното използване на телефони и компютри, които влияят негативно на мозъка, като го претоварват с голям обем информация. Човешкият мозък не се справя с обработката на такива обеми и се превръща в „сметище”, обяснява Окумура.

Неврохирургът проф. Есикуни Едагава подчертава, че за подреждането на информацията в мозък е отговорна.префронталната кора в челния лоб. Тя отговаря за мисленето, вземането на решения, контрола върху паметта и емоциите. Затова, когато информацията стане прекалено много, работата на тази част от мозъка може да бъде нарушена. Така се увеличава броят на простите грешки, пада нивото на усвояване, появяват се гняв и разочарование, губи се мотивацията и интересът.

Учените съветват по време на работа с компютър или когато гледаме телевизия да не се ползват смартфони. Освен това трябва да се спи повече, тъй като по време на сън мозъкът си почива и се възстановява. Специалистите препоръчват да оставяме настрани смартфоните, когато се храним.

предишна статияГърците бият по-благо от българите
следваща статияДнес на някой ще му се отвори парашутът с човека, който отдавна харесва, на друг пък ще му върви страшно