Начало Здраве Комбинации от продукти, които взаимно повишават полезните си ефекти

Комбинации от продукти, които взаимно повишават полезните си ефекти

3030
Продуктите не са полезни или вредни, казва украинският лекар диетолог Людмила Денисенко, те се усвояват или не се приемат от организма. Или по-точ

Продуктите не са полезни или вредни, казва украинският лекар диетолог Людмила Денисенко, те се усвояват или не се приемат от организма. Или по-точно, някои не се усвояват напълно. Максималната полза от храната може да се постигне чрез комбиниране на продуктите по такъв начин, че всеки от тях да бъде усвоен от тялото, пише Zdrave.to. Възможно е и не е трудно.

Има случаи, когато дует или тройка от продукти удвояват или дори утрояват предимствата на всеки отделен „солист”. Публикуваме списък с най-полезните комбинации, съставени от лекаря диетолог Людмила Денисенко.

Яйца + домати (яйца + лук) = вечна младост

Най-полезно е да си направите от тези продукти яйца на очи с растително масло. Лукът и доматите са богати на селен, който играе важна роля в развитието на половата система на тялото. Това вещество се усвоява правилно в комбинация с витамин Е, който на свой ред се съдържа в яйцата и растителното масло.

Поради това е необходимо продуктите, съдържащи тези елементи, да се консумират едновременно. Ето защо, бъркани яйца с лук и с домати са отличен източник на селен и витамин Е. Най-важното е навреме да отстраните тигана от печката, тъй като тези хранителни вещества се разрушават при продължителна топлинна обработка.

Яйца + броколи (яйца + спанак) = живот без ПМС и остеопороза

Според изследване, публикувано в списание „Архиви по вътрешна медицина”, жените, които получават с храната необходимото количество калций и витамин D, 30-40% е по-малко вероятно да страдат от пременструален синдром (ПМС). Кокошите яйца – най-добрият естествен източник на витамин D, а зелените розички на броколите и листата на спанака са богати на калций, който без витамин D се усвоява лошо. Спанакът освен това е богат на витамин К, който е важен за кръвосъсирването и костното здраве.

Установено е, че витамин К работи в компания с два други витамина – D и А, изпълнявайки ролята на регулировчик, насочвайки калция там, където му е мястото и вземайки го оттам, където не трябва да бъде. А спанакът и броколите са отлични източници на бета-каротин – предшественик на витамин А. Освен това тези дуети допринасят за укрепване на скелета. А какъв ефект само ще постигнем, ако обединим тези продукти? Например, ако в омлета добавите сирене (източник на лесно усвоим калций), ще получите една чудесна комбинация!

Домати + растително масло = младост на кожата и борба с рака

Ликопенът – мощен антиоксидант, съдържащ се в доматите, намалява вредата, причинена на епитела от слънцето. Растителните мазнини помагат на ликопена да се абсорбира по-добре. Резултатите от проучване, публикувано в списанието „American Journal of Clinical Nutrition”, показват, че хората, които ядат много зехтин, имат по-малко бръчки. Лененото семе, богато на полиненаситени мастни киселини омега-3, подобрява състоянието на кожата и косата.

Между другото, доматите може да се ядат с маслини, което е още по-полезно, отколкото с мазнина. В Съединените щати наскоро проведоха експеримент, в който се установи, че мъжете, които консумират големи количества доматена салата с маслини, са успели да се излекуват от рак на простатата много по-бързо, отколкото тези, които не го правят.

Освен това, доматите и зехтинът са създадени да се ядат заедно под формата на брускети или салата капрезе. Козметичният ефект от средиземноморската „двойка” може да бъде засилен. Задушете на бавен огън (при 110 градуса) доматите в зехтина (при нагряване се освобождава повече ликопен).

Спанак + авокадо = отлично зрение

Спанакът е склад с полезните за зрението лутеин и витамин А. А в авокадото са дори повече, освен това вътрешността му е богата на „добри” мазнини, необходими на организма, за да се разтворят тези хранителни вещества.

Пиле + моркови (свинска мас и зелен лук) = силен имунитет

Трудно е да се намерят кореноплодни зеленчуци, в които да има повече витамин А, необходим за организма, за да се бори с инфекциите, отколкото морковите. Въпреки това, без цинка, съдържащ се в пилето, на нашето тяло ще му бъде трудно да извлече полезните вещества от морковите. Витамин А може да „пътешества” през кръвоносната система само под формата на съединение с протеини, а цинкът е необходим за формиране на протеина, свързващ се с витамин А. Следователно, ако в организма има недостиг на цинк, витамин А не може да попадне от черния дроб в телесните тъкани. Ето защо, пилешката супа с моркови е първият помощник при грип!

Е, а превърналата се в класическа комбинация свинска мас и зелен лук или чесън е националният български „антибиотик”! Сланината е богата на мастноразтворими витамини А, Е и D, съдържа 40% ненаситени мастни киселини. Такива киселини, попадайки в тялото, свързват и отстраняват токсините от организма. Арахидоновата киселина от сланината помага на организма да включва „имунен отговор”, когато се натъква на вируси и бактерии. Органосулфидите (вещества, съдържащи се в чесъна и лука), заедно с витамин D стимулират производството на имунните клетки-макрофаги. Докато витамин С оказва влияние върху нивото на неутрофилите и интерферона.

Между другото, дуетът от свинска мас и чесън също така отстранява „вредния” холестерол от тялото ни.

Свинско месо + брюкселско зеле = борба с рака

Кой казва, че пърженото месо е вредно? В Германия и Австрия например, свинският джолан със задушено зеле се счита за здравословно и е национално ястие. Никой не ви предлага да изпържите месото в маргарин! Но да задушите не тлъсто свинско с брюкселско зеле си заслужава. Най-важният минерал в свинското месо е селенът – противораков антиоксидант. Комбинацията от свинско месо със зеленчуци, богата на сулфорафани (например с брюкселско зеле или карфиол), до 13 пъти повишава ефективността на минерала.

Освен това протеините, свинското месо и зелето са източник на есенциални аминокиселини (лизин, треонин, метионин), които са необходими за произвеждането на кръвни телца, растежа и възстановяването на тъканите, стимулиране функцията на бъбрека, надбъбречната, щитовидната жлеза, както и за разтварянето и изхвърлянето от организма на чуждите протеини.

Говеждо + червено вино = здравословно дълголетие

Израелски учени след редица изследвания са доказали, че комбинацията от месо с червено вино е много полезна, защото намалява нивото на усвоения холестерол, вреден за човешкото тяло, който в изобилни дози постъпва в организма заедно с месото.

Оказва се, че червеното вино съдържа значителни количества полифеноли, които до голяма степен потискат процеса на усвояване на вредни съединения от стомаха и червата. Следователно, кръвта получава по-малко холестерол, който запушва кръвоносните съдове и пречи на нормалното функциониране на органите.

Черен дроб + зеле (черен дроб + нар или ябълки) = без анемия

Ябълките съдържат най-много желязо (2.2 грама на 100 грама), но то се съдържа в тях под неусвоима от организма ни форма, за разлика от хемовото желязо в месото и черния дроб. Но ако се съчетаят тези храни (черен дроб и ябълки или черният дроб и нар), може да усилим действието им в борбата срещу анемията. Хемовото желязо много по-добре се усвоява в присъствието на витамин С от плодове и зеленчуци.

Комбинацията от зеле и черен дроб е още по-полезна! Зелето е богато не само на витамин С, но и на витамин К, необходим за нормалния метаболизъм, съсирването на кръвта, подпомага и работата на черния дроб. Освен това зелето е богато на витамин U, който е не само „противоязвен”, но също така насърчава секрецията на стомашния сок, който подобрява усвояването на желязо.

Сьомга + чаша червено вино = без депресия

Разбира се, и бялото вино се комбинира много добре с рибата, но в червеното вино антиоксидантите заедно с омега-3 мастните киселини на сьомгата са страхотен дует! Той е в състояние да се справи с депресията и да подобри функционирането на мозъка. Известно е, че рибата съдържа много полезните за здравето и красотата омега-3 мастни киселини. Въпреки това, едва неотдавна учените са открили, че в комбинация с червено вино, тялото ни ги получава в много по-големи количества. Както става ясно, полифенолите на виното (и които не присъстват в бирата или алкохолните напитки), помагат на организма да извлече от рибата пет пъти повече омега-3 мастни киселини, които правят кожата по-гладка, удължават младостта и предпазват от много заболявания.

Кисело мляко + натрошени ленени семена = отлично храносмилане

Киселото мляко, предназначено специално за подобряване на храносмилането, съдържа пробиотици – „добри” бактерии. Но само те не могат да променят кой знае колко ситуацията. За да оцелеят и да се размножават, на пробиотиците им трябват пребиотици – специални растителни влакна, на които е богато, например лененото семе.

Възстановяването и поддържането на здравословен баланс в храносмилателната система е много важно. А и никак не е трудно: просто добавяйте чаена лъжичка ленено семе към киселото мляко.

Овесени ядки + ябълки (овесени ядки + портокалов сок) = здрави съдове и сърце

Овесените ядки съдържат бета-глюкан и авантартамиди, които предпазват кръвоносните ни съдове от холестерола. За да се усили лечебният ефект на закуската ви, може да добавите парчета прясна ябълка, в която има много флавоноиди – важни антиоксиданти, които защитават тялото от свободните радикали и освен това се борят с възпалителните процеси.

И можете спокойно да пиете портокалов сок – изследване на Министерството на земеделието на САЩ показва, че портокаловият сок и овесените ядки, консумирани заедно, са отлично средство за пречистване на кръвоносните съдове и предотвратяване на инфаркта. Заедно тези продукти по-добре стабилизират „лошия” холестерол.

Хляб + сирене (зърнени храни + мляко) = силен скелет и нерви

Усвояването на калция зависи от съотношението му в храната с мазнините и мастните киселини, протеините, калциевите фероли, магнезия, фосфора. Недостатъчното количество протеини в диетата влошава абсорбцията на калция. Следователно, най-полезно е да се яде хляб със сирене, зърнени храни с мляко, месни и рибни ястия със зеленчукови гарнитури и др.

Ябълки + шоколад (елда с лук) = здраве и радост

Ябълките са богати на противовъзпалителните кверцетини, които също така понижават риска от алергии, инфаркт на миокарда, болест на Алцхаймер и Паркинсон, рак на простатата и белия дроб. Шоколадът съдържа катехини, които намаляват риска от развитие на атеросклероза и рак. Съединявайки се, кверцетинът и катехините предотвратяват тромбозата и подобряват състоянието на сърдечносъдовата система.

Не е необходимо да белите ябълките – по този начин ще ги лишите от антиоксидантите, които се борят с рака на черния дроб, гърдата и червата. Ябълките е по-добре да бъдат непочистени, но в същото време да се дъвчат бавно и внимателно. А те се комбинират най-добре с шоколадовото фондю.

предишна статияКакво да правите, ако ви опари медуза? Важни стъпки за първа помощ
следваща статияРапърката Карди Би роди момиченце