Великобритания

През почивните дни в румънската медия „Ромъния либерта” се появи изключително тревожна информация – България е на втора място в ЕС по смъртност от коронавируса. Вестникът твърди, че Румъния оглавява класацията с 3,2 починали на 100 000 жители за последните 14 дни.

На второ място, но на голямо разстояние, е България с 1,7 смъртни случая на 100 000 жители, следвана от Испания с 1.2.

Средното ниво за ЕС и Великобритания е 0.36 на 100 000 жители, тоест девет пъти по-малко от Румъния, отбелязва изданието.

Данните са изключително тревожни, особено ако се окажат верни. Защото на пръв поглед, а и на последващ, ситуацията в България въобще не изглежда толкова тревожна. На официалния портал за коронавируса в България е посочено, че от началото на пандемията до днес смъртните случаи у нас са 676 (петима са починали през последното денонощие).

Какъв всъщност е процентът на починалите в България?

Нека да направим някои сметки:

  • По данни на НСИ в България населението е около 6,9 млн. души. Това означава, че тези 676 жертви на коронавируса са 0,0097% от общото население на страната.
  • От началото на пандемията до днес заболелите с коронавирус са 17 089. Починалите са 3,9% от всички инфектирани до днес.
  • От всички изследвани – 441 160 – починалите съставляват 0,16%.
  • Данните за 1,7 починали на 100 000 души (или общо 119), които цитира румънският сайт са за период от 14 дни назад, но не е ясно от коя до коя дата точно.
  • Справка на ДЕБАТИ.БГ за последните 14 дни – от 23 август до 5 септември включително – показва общо 126 починали или 1,8 на 100 000 души.
  • В такъв случай излиза, че коефициентът на смъртност на 100 000 души от началото на пандемията до днес у нас е 9,65.
  • В някои научни сайтове обаче смъртността се изчислява по друг начин – брой починали на 1 млн. население – у нас това са 95 души на милион. В глобалната статистика по този показател България се нарежда на 60-то място. Така погледнато на първо място е Сан Марино, в която общо има 716 случая на заразяване, починалите общо са 42-ма, а населението на страната е едва 34 хиляди души. На второ място е Перу с общо 689 977 случая, 29 838 от които с летален изход, а населението нас страната е 33 милиона – следователно починалите на милион население в Перу са 903.

Изобщо изчисляването на броя на починалите зависи изключително много от математическия ви подход. Така че всеки може сам да си направи сметката.

Броят на починалите в Европа

Като обща стойност, най-много са починали пациенти с коронавирус във Великобритания – 41 551 (при 67 952 171 души население). Италия е на второ място с 35 541 жертви (при 60 445 067 души население), Франция е трета с 30 724 починали (65 300 504 души население), а Испания (46 758 288 души население) остава на четвърто място с 29 418.

В България населението е около 7 000 000, а заразените с коронавирус са 17 089.

Испания има 629 жертви на милион население, а Великобритания – 611. В Италия жертвите на милион население са 588. Във Франция жертвите на милион население са 471 души, а в България – 97.

Защо има разминаване при отчитането на смъртността?

Още от самото начало на пандемията, в света се появи един сериозен проблем, който очевидно остава актуален – защо има разминаване в отчитането на починалите?

Този проблем се вижда и в настоящия материал. С цялото ни уважение към паметта на починалите и към скръбта на близките им, в България жертвите на коронавируса на пръв поглед не изглеждат чак толкова много спрямо и общия брой заразени, и общото население.

Тоест, голяма част от населението си мисли, че коронавирусът малко или много ни е подминал, то оказва се в световните статистики България се нарежда на най-лошите позиции.

Всъщност, според експерти на Би Би Си има два начина, по които се изчислява смъртността.

Първата е на хора, които са починали, след като са дали положителна проба за COVID-19, а втората – на тези, които издъхват след цялостната инфекция.

„С други думи, първият коефициент на смъртност описва за колко хора докторите са сигурни, че са убити от вируса, спрямо колко хора издъхват след инфекцията като цяло”, казва Карл Хенеган, епидемиолог и директор на Центъра за медицина в университета на Оксфорд, пред BBC.

За да имате ясна представа каква е разликата, представете си 100 човека, които са заразени с коронавирус. 10 от тях имат толкова тежки симптоми, че са приети в болница, където дават положителна проба за COVID-19. Останалите 90 изобщо не се тестват. Един от тези пациенти умира, останалите 99 оцеляват.  Така погледнато, смъртността ще е 10%, тъй като е починал 1 от 10 души. Истината е, че е починал 1 от 100 души, които прави реалната смъртност 1%.

Някои болници тестват само онези, които имат симптоми, каращи ги да посетят лечебно заведение. Те не провеждат тестове на онези, с по-леки симптоми или дори без – така, държавите, които имат масово тестване, като Южна Корея и Германия, имат по-малък коефициент на смъртност, тъй като тестват и онези, без симптоми. Страните като Великобритания пък имат по-висок процент, тъй като тестват само онези, които се чувстват достатъчно зле, че да потърсят лекарска помощ.

Изобщо изчисляването на процентите в настоящия случай. Българското общество е силно разделено по темата коронавирус  още от началото на пандемията. Едните твърдят, че „яко ще се мре”, а другите – че „няма съчки за горене”. И едните, и другите използват данните, изложени по-горе, както им изнася. Така че всеки сам може да прецени за себе си на какво да вярва.

предишна статияАсен Александров: В столичното 51-о училище ще изолираме болни деца в луксозни стаи
следваща статияПутин не се плаши от колебливия Запад, а от трупащия се гняв в самата Русия