Начало Водещи Колекция на Рокфелер, продадена за рекордните $832 милиона

Колекция на Рокфелер, продадена за рекордните $832 милиона

1019
Рокфелер

Този търг може да бъде обявен за „продажбата на века“ – арт колекцията на Пеги и Дейвид Рокфелер, съдържаща 1500 лота, бе продадена за рекордните 832.5 милиона долара, съобщи аукционната къща Christie’s („Кристис“).

Този резултат бие досегашния рекорд от колекцията на Ив Сен Лоран и Пиер Берг, която бе продадена за 484 млн. долара през 2009 г.

След като миналия ноември картината «Salvator Mundi» на Леонардо да Винчи бе продадена за невероятните 450 млн. долара също в „Кристис“, се появиха някои предположения, че прагът от един милиард долара може да бъде преминат при следващия търг. И сегашният търг, проведен в продължение на 10 дни, включително онлйн, счупи няколко рекорда, което говори за стабилното здраве на арт пазара.

Бижуто на търга се оказа продажбата за 115 млн. на картината La fillette a la corbeille fleurie („Момичето с цветната кошница“) на Пабло Пикасо. Това е шестата най-скъпа картина, продава някога. Платното е в колекцията на Рокфелерови от 1968 година.

«Nympheas en fleurs» („Разцъфнали водни лилии“) на Клод Моне събра 84,6 млн долара, нов рекорд за картина на френските импресионисти. Предишният рекорд бе 81,4 млн долара.

Рекорд установи и продажбата на картината на Анри Матис за „Odalisque couchée aux magnolias“ ( „Одалиска, лежаща с магнолии“) – 80.7 милиона.

Изкуството на Латинска Америка също достигна нов връх, след като платното на Диего Ривера „Los Rivales“ („Съперници“) бе продадено за 9.7 млн. Това е нов рекорд за региона.

Дейвид Рокфелер, внук на легендарния магнат Джон Рокфелер, почина миналата година на 101-годишна възраст, докато неговата съпруга напусна този свят преди 20 години. Той прегърна семейната традиция към филантропията и наследи вкус към изкуството от майка си, която е една от създателките на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк.

Приходите от продажбите ще отидат за няколко организации с идеална цел, включително за алма матер на Рокфелер Харвардския университет, както и за Националния парк Мейн, който бе любимият на семейството и на когото той дари хиляди декари в чест на своята 100-годишнина.

предишна статияАПИ: Шофирайте с повишено внимание – на места настилките са мокри и хлъзгави
следваща статияЗабраняват рекламата на вредна храна в транспорта на Лондон