канела

Канелата се използва в почти всички сладкиши, особено в този период от годината, така че трябва да се внимава колко торти ще изядат децата, за да не надхвърлят ограничението от 30 грама канела на ден.

Въпреки че е приятно ароматна, канелата, която се използва в много сладкиши и ястия и според някои, е „цар на подправките“, съдържа химическа съставка кумарин, която във високи дози може да увреди черния дроб, пише „Плусинфо“.

Тъй като децата имат ниско телесно тегло, не е трудно да се превиши допустимото количество кумарин, тоест повече от 30 грама на ден.

Деца с тегло около 15 килограма не трябва да ядат повече от 30 грама канела в сладкиши за един ден, според немски експерти. И за да бъде още по-комплицирано, всеки тип канела съдържа различно количество кумарин. Например в китайската канела има повече от цейлонската.

Съединението кумарин по принцип е забранено като добавка в храната поради възможна хепатотоксичност. Това е химическо съединение на база бензопирен, която дава мирис на билките.

Родителите, които често използват канела като подправка, трябва да изберат цейлонската или да се подсигурят, като ограничат до минимум канелата за децата си.

предишна статияКрасивата актриса Марго Роби влюбена до уши в… Хари Потър
следваща статияЯсен зимен ден ни очаква днес