Начало Избор на редактора Кой стои зад строителството на частна детска болница

Кой стои зад строителството на частна детска болница

89
Болница Ловеч

Тихомълком и без мотиви правителството на Димитър Главчев, което претендира да е „равно отдалечено“ от всички партии, даде зелена светлина за изграждане на частна детска болница „Мама и аз“.

Това доведе до поредица от негативни реакции, тъй като се смята, че по този начин се изземва нишата, която е освободена от държавата години наред с нежеланието да построи държавна детска болница.

„Държавата абдикира“: Фондация „Даная“ ще съди правителството заради частна болница „Мама и аз“

От Обществения съвет за изграждане на национална детска болница настояха премиерът Димитър Главчев да даде незабавно обяснение.

Решението беше гласувано в последния работен ден при пълна липса на прозрачност и информационно затъмнение преди продължителни празници и е едно от първите решения в сферата на здравеопазването, гласувано от служебния кабинет“, се посочва в позиция на съвета.

Според анализа само в София и региона не достигат 123 лекари с педиатричен профил, а медицинските сестри са критично малко и в напреднала възраст.

Реакция дойде и от Фондация „Даная“, която беше създадена в памет на починалото момиче, за което майката твърди, че смъртта ѝ до голяма степен се дължи на ненавременни действия от страна на държавата.

В позиция на организацията до медиите се посочва, че с това си решение служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи.

Фондацията заяви намерение да съди държавата заради това нейно решение.

Критика срещу решението отправи и вицепрезидентът Илияна Йотова. От думите ѝ стана ясно, че намеренията за изграждането на тази частна болница са били спирани от няколко правителства.

Йотова изрази надежда, че частната болница няма да елиминира и заплаши строежа на Държавната детска болница, която поколения българи чакат.

Държавната болница трябва да бъде построена, посочи вицепрезидентът и допълни, че според нея от това как тя ще бъде устроена и ако дава възможности, добрите педиатри ще предпочетат нея. Всичко останало е на съвестта на служебния кабинет, който подписа това решение, допълни Йотова.

Кой стои зад инвестицията и намеренията за изграждане на болницата?

От правителственото решение става ясно, че това е „Търговска лига – Глобален аптечен център“, основана от Тихомир Каменов.

Адвокатът по международно право Тихомир Каменов основава Търговска Лига като еднолично дружество с ограничена отговорност през 1991 г. Няколко години по-късно тя става акционерно дружество и променя името си на Търговска Лига – Национален Аптечен Център АД, показва справка на „Булевард България“.

Служебният кабинет „минира“ държавната детска болница, даде път на частна

Компанията е основател на Чайкафарма High Quality Medicines Inc., на българския кардиологичен институт и на застрахователното дружество ДаллБогг.

През 2010 г. Търговска лига прави първата копка на УМБАЛ „Сърце и мозък“ в Плевен, а през 2021 година още една болница към кардиологичния институт отвори в Бургас.

Първият проект на групата е за болница с над 500 легла в Казичене, който беше спрян от Асена Сербезова поради липса на необходимост. След това от Търговска лига бяха поискали да строят болница с над 700 легла в Стара Загора, за която няма издадено решение.

Новата болница „Мама и аз“ ще е бъде изградена на терен близо до летището, въпреки че първоначално беше заявено изграждането ѝ в кв. „Изгрев“.

През 2022 г. Тихомир Каменов създаде и фондация със същото име „Мама и аз“, като обеща да дари 1 млн. лева лични средства за диaгнocтиĸaтa и лeчeниeтo нa мaйĸи и дeцa.

От сайта на Община Кърджали се разбира, че кметът на Кърджали Ерол Мюмюн и проф. Тони Веков – председател на борда на Българския кардиологичен Институт, който управлява мрежата на високотехнологични болници „Сърце и мозък“ и клиниките за майчино и детско здраве „Мама и аз“, слагат подписите си под договор за покупко-продажба на имоти – частна общинска собственост за изграждане на болница „Сърце и мозък“. има „топла“ връзка между Търговската лига и веригата от болници „Сърце и мозък“. Това става на 8 януари 2024 година.

Приветствие към присъстващите на събитието е поднесъл и председателят и основател на фирмената група на „Търговска Лига“ – Тихомир Каменов. От нея става ясно за близките отношения на Каменов с Ахмед Доган.

Кърджали е мултикултурната, мултиезиковата, мултирелигиозната столица на България. Това е голямо богатство за всяка държава, нонай-голямата ценност на този град са неговите хора – трудолюбиви и любознателни, каза Тихомир Каменов, четем на страницата на Община Кърджали.

„Достъпа до планина и море, съчетан със здравеопазване и образование, е фундаментално основание, за да бъде предпочитан един регион за инвестиране“, посочи председателят и основател на фирмената група на „Търговска Лига“, четем още на сайта на общината.

Текстът продължава:

Неговото твърдо убеждение (на Каменов, бел. ред.), което се споделя и от почетния председател на ПП ДПС д-р Ахмед Доган, с когото Каменов сподели, че се познават от дълги години, е, че каквато и политика да се повежда, каквито и инвестиции да се правят, трябва на първо място да се мисли за хората. Кърджали ще се превърне в модел на развитие, убеден е Тихомир Каменов“.

С подписването на договора предстои в Кърджали да се реализира сериозна инвестиция, насочена към най-важното – здравето на нашите съграждани, казва кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн, който отбелязва, че подписването става на 90-тия ден от избирането му за градоначалник.

На церемонията по подписването на договора са присъствали областният управител Никола Чанев, председателят на 44 НС Цвета Караянчева, бившият кмет на община Кърджали доц. д-р инж. Хасан Азис, бившият кмет на община Ардино Ресми Мурад, общински съветници, представители на инвеститора.

В интервю на Каменов от 14 октомври 2022 г., което е препечатано в няколко медии, той казва:

Срамната история на провалите за изграждане на детска болница в София е добре известна. Не е никаква политика да се саботира „Мама и Аз“, която идва да облекчи ситуацията и даже да ускори започването и завършването на нова държавна национална детска болница в бъдеще!

В интервюто на Каменов четем също и че депутат, който се изправи срещу проекта, ще отговаря пред съда на историята.

За нашите нови депутати също има лесни начини да „блеснат бързо“, но този път, по нашата тема за детската болница резултатът ще е национално унижение. Народен представител, застанал срещу софийската детска болница ‚Мама и Аз‘, отива пред страшния съд на историята(!). Защото този проект е пътят към подобряване на детското здравеопазване, който сега не трябва да се препречва – поне веднъж единство да покажем в българската столица!

предишна статияТръмп нарече „корумпиран“ съдията, гледащ неговото дело
следваща статияПърва среща от осем години на Ердоган с лидера на най-голямата опозиционна партия в Турция