футболна топка

В момента българският футбол прилича на призрачен кораб, който се движи безцелно в района на Бермудския триъгълник с огромна пробойна в корпуса си. Екипажът е евакуиран, а обратно на правилата, капитанът първи напусна потъващия вече близо 15 години плавателен съд.

Сега обаче дойде време по възможно най-бързия начин да се намери някой, който да се опита (няма да му е никак лесно) да спре потъването. Кой обаче би се наел с тази тежка отговорност?

След бурните събития, които се случиха последната седмица и най-големите оптимисти биха се уплашили да наследят „успелия” Борислав Михайлов.

Въпреки това в рамките на слуховете и медийните предположения , изплуваха различни имена спрягани за поста.

Михаил Касабов

64-годишният Касабов, който пое президентския пост временно е най-дългогодишния служител на Българския футболен съюз, като започва работа там още през 1979 година. За целия период, в който е във футболния съюз Касабов е и единственият служител, който никога не се е замесвал пряко или косвено в скандал. Той обаче категорично обяви, че на бъдещия конгрес на БФС няма да се кандидатира шефското място.

Наско Сираков

Легендата на Левски и българския футбол е показал, че притежава качества на ръководител, след като последните по-значими футболни успехи на „сините” са свързани с неговото име. Има обаче два основни проблема, които ще попречат на евентуална негова кандидатура. Първият и основен е, че самият Наско не иска и да чуе за подобен вариант, а вторият, че той е недолюбван от много хора, които не биха позволили това да се случи.

Димитър Бербатов

На 13 май 2010 година, Бербатов се отказа официално от националния отбор на България и на пресконференция каза:

„След няколко години, когато сигурно вече няма да съм футболист и няма да се занимавате вече с мен, да сте ме позабравили, когато ви омръзне да ви лъжат и манипулират, може някой от вас да ме потърси, за да се завърна и да ви оправя футбола”.

Може би този момент е настъпил. Митко безспорно е едно от най-разпознаваемите имена в световен мащаб свързани с българския футбол. Наскоро той обяви края на кариерата си и е свободен да поема нови предизвикателства. Дали обаче президентския стол на БФС не е прекалено тежко бреме за него?

Стилиян Петров

Изключителен човек, доказан боец и професионалист. Стенли спечели най-тежката битка в живота преборвайки коварна болест, която прекрати преждевременно славната му кариера. В момента той управлява успешно своя фондация за борба с левкимията. И той като Бербатов познава проблемите на родния футбол и би могъл да се справи с тежката отговорност.

Валентин Михов

Ерудиран и възпитан човек, който има изключително богат управленски опит в българския футбол. Той е президент на родната ни централа в периода 1993/94 година, когато националният ни отбор постига най-големия успех във футболната ни история с четвъртото си място на Мондиал 94.

Дали някой от тези господа би се съгласил да влезе в потъващия кораб може само да гадаем. Разбира се не трябва да забравяме, че въпреки, че се отрича, държавата също ще има своята голяма роля по избора на следващ президент на БФС.

Едно обаче е сигурно, трябва да се действа много бързо. Да се преглъщат егота и достойнства в името на спасяването на българския футбол.

Защото в противен случай съвсем скоро сервитьорите и хлебарите от националния отбор на Фарьорски острови ще възкликват „Слава Богу, паднахме се в една група националния тим на България”.

предишна статияВесела Чернева: Вече никой не смее да прави прогнози за Брекзит
следваща статияCNN: Турците не спазват никакви споразумения