Начало Водещи Кои са петте родни грации, донесли злато за България (СНИМКИ)

Кои са петте родни грации, донесли злато за България (СНИМКИ)

1280
Българският ансамбъл по худежствена гимнастика

Първата олимпийска титла за България по ансамблова художествена гимнастика вече е факт. Това се случи благодарение на пет млади дами, а именно Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова. Всички те са възпитанички на Весела Димитрова, а помощник-треньор им е Михаела Маевска.

Съставът имаше притеснения заради контузия на Мадлен Радуканова. Отново заради травми по време на олимпийския цикъл две от съотборничките им – Елена Бинева и Теодора Александрова се отказаха.

В предишни Олимпиади страната ни е печелила само сребро и бронз в тази дисциплина – бронз от Рио 2016 г., бронз от Атина 2004 г. и сребро от Атланта в малко по-далечната 1996 г.

Потърсихме повече информация за младите дами. Ето я и нея.

Симона Дянкова

Тя е капитан на ансамбъла ни по художествена гимнастика. Родена е на 7-ми декември 1994 г. във Варна. Има по-малка сестра – Полина, която учи право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Момичетата губят баща си, когато Симона е едва на 10 г.
„Със сигурност това те прави това по-силен. Възхищавам се на майка ми, която ни отгледа абсолютно сама и не ни е лишила от абсолютно нищо. Сега си давам сметка колко й е било трудно и ѝ благодаря“, каза тя пред Btv.

Именно майка й е човекът, който записва Симона на гимнастика, както и човекът, който винаги я връща в зала. Започва художествена гимнастика през 2002 г. Първо се състезава като индивидуална гимнастичка, а след това става част от ансамбъл с Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лора Траец и Теодора Александрова през 2017 г. Варненката е двукратна бронзова медалистка от Световната група по многобой през 2018, 2019 г., сребърна от Световната група по многобой през 2017 г. и бронзова от Европейската група за многоборство през 2018 г., както и златен медалист от Световното първенство в София.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Simona (@simonadyankova)

Симона Дянкова живее в столицата със своя дългогодишен приятел Никола, който също е спортист.

26-годишната българка ще бъде знаменосец на България по време на закриването на Олимпийските игри в Токио, което ще бъде днес в 14:00 часа (българско време). Припомняме, че на откриването наши знаменосци бяха плувецът Йосиф Миладинов и легендарната Мария Гроздева.

Стефани Кирякова

Стефани е родена на 5 януари 2001 г. в Бургас. Баща й е пастор, а майка й – неделна учителка. Единствено дете в семейството е. Стефани започва да тренира художествена гимнастика през 2006 г. в Клуб „Черноморец” при Ани Бошева, където още първата година показва много бърз напредък. През 2008г. на Първия Международен Турнир за Купа „Черноморец”, в своята възрастова категория, Стефани печели първо място в ансамблово съчетание и четвърто място за индивидуално изпълнение.

От 2011г. в продължение на 5 последователни поредни години Стефани Кирякова получава всяка поредна година грамота от кмета на Община Бургас за постигнати ”Високи резултати в областта на спорта”! През 2018 г. става част от ансамбъла, замествайки контузената Теодора Александрова. Стефани има редица златни, сребърни и бронзови медали от международни турнири. Същата 2018 г. майка й получава инсулт и губи говора си, както подвижността на дясната си ръка. 20-годишната българка намира упование в Бог.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stefani Kiryakova (@stefy.kiryakova)

“ В тежки моменти си напомням, че Бог никога не ни дава товар по-тежък, отколкото можем да носим“, казва тя.

Освен в художествената гимнастика, бургаската грация намира страст и в писането.

Мадлен Радуканова

Мадлен е столичанка. Родена е на 14 май 2000 г. Баща й е известният футболист Милен Радуканов, който е и треньор на българските футболни отбори Левски София, ЦСКА София, Ботев Пловдив, Славия София и ОФК Пирин.

Мадлен има по-голяма сестра – Лилия. 21-годишната столичанка започва да тренира художествена гимнастика на петгодишна възраст. Спортната й кариера започва като индивидуална гимнастичка, но след това се присъединява към младша група, която се състезава на Европейското първенство за юноши през 2015 г. в Минск, Беларус и печели бронзов медал на финала на 5 топки. През 2016 г. става част от ансамбъла.

Обвързана с е Калоян Бинев, брат на съотборничката си Елена Бинева. Една от мечтите й е да надмине постиженията на баща си. Тази мечта вече е осъществена.

Лаура Траатс

Лаура родена на 13 декември 1998 г. в София. Баща й е холандец, майка й – българка. Започва да се занимава с художествена гимнастика едва на четиригодишна възраст в Спортен клуб „Левски Триадица“. Част от ансамбъла става през 2016 г.

През 2019 г. тя и нейните съотборници се класираха на 3-то място в груповия многобоен финал на световното първенство през 2019 г. в Баку, Азербайджан и осигуриха олимпийско място за България на летните олимпийски игри през 2020 г., в които взеха златото. Любопитно е, че златното момиче открива половинката си още в детската градина.

Ерика Зафирова

Ерика е родена на 7 май 1999 г. в Кюстендил. На 10 -годишна възраст се премества с родителите си в Бургас и започва да тренира в клуб „Олимпия 74“. Първият й треньор е Петя Монева.

Печели три сребърни медала на Международния турнир през 2013 г. в Бърно. Състезавала се е на Световната купа за юноши в Минск и Лисабон. Тя се състезава на европейското първенство за юноши през 2014 г. (заедно с Боряна Калейн и Катерина Маринова), където отбор България завършва на 4-то място. През 2015 г. тя се състезава на Световната купа за юноши в София. През сезон 2016 г. Зафирова започна да се състезава при възрастни на Международния турнир в Москва, където завършва 8-ма в многобоя. След това тя завърши 6-та в многобоя на купата Corbeil Essonnes в Париж. През 2018 г. Зафирова започна сезона на Международния турнир в Москва, където завърши 3-та в многобоя, спечелвайки бронзов медал.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Erika Zafirova Fans (@zafirova.fans)

През 2019 г. тя се присъедини към българската старша група, като заменя контузената Елена Бинева, която прекрати кариерата си. Сгодена е за националния състезател по спортна гимнастика Дейвид Хъдълстоун. Ансамбълът ще се състезава за последно в този петчленен състав на Световното първенство в края на октомври, което отново ще е в Япония.

предишна статия„Америка за България“ учреди стипендия на името на посланик Пардю, който не спестяваше истината за управляващите
следваща статияИвайло Дичев: Ясно е, че след Петър Илиев с ИТН не може да се работи