Начало Водещи Кои са най-скъпите футболни отбори в света (ИНФОГРАФИКА)

Кои са най-скъпите футболни отбори в света (ИНФОГРАФИКА)

270
Футбол, топка

Поради големите финансови спечелки, които футболните отбори правят от различни източници като спонсорство, продажба на билети и телевизионни права, техните ценности непрекъснато нарастват.

Според списание CEOWORLD, първите 10 футболни отбора за 2023 г. се оценяват общо на 45 милиарда долара, което отбелязва значителната търговска сила и привлекателност на играта.

1. Реал Мадрид – 6,07 милиарда долара

Притежавайки множество местни и континентални шампионати, Реал Мадрид заема първото място в списъка. Отборът е известен с бизнес начинанията и високата си популярност, като успешно увеличава стойността си до 6,07 милиарда долара.

Тихомир Безлов за ДЕБАТИ: За политиците, които се интересуват от футбол, Боби Михайлов е проблем

Най-големите приходи Реал Мадрид постига от продажби на облекло, събирайки 201 милиона долара само от спонсори като Fly Emirates и Adidas от 2011 г.

С годишен приход от 754 милиона долара,

Реал Мадрид е най-печелившият футболен отбор в света, което идва след редица успешни сделки и подписани спонсорства.

2. Манчестър Юнайтед – 6 милиарда долара

С богата история и голям брой фенове по света, Манчестър Юнайтед е изключително популярен. Отборът генерира годишно приход в размер на 150 милиона долара от различни спонсорства като Adidas и DXC Technology.

Техният общ годишен приход се очаква да достигне 779 милиона долара.

Исторически успех! Българките в шахмата взеха европейската титла в Будва

Манчестър Червените дяволи имат най-голям брой фенове и 72 търговски партньора според скорошно проучване.

3. Барселона – 5,51 милиарда долара

Барселона е един от най-известните футболни отбори в света, което се дължи не само на финансовата им мощ, но и на културата, философията им и страстните им привърженици.

Въпреки финансови затруднения и скандалите, стойността на клуба достига 5,51 милиарда долара, като годишният им приход е около 616 милиона долара.

4. Ливърпул – 5,29 милиарда долара

Ливърпул е клуб с богата история и недавни успехи на терена, което ги издига до едни от най-добрите в бизнеса.

Само в няколко кратки години, отборът успя да привлече над 200 клубове официално признати, които ги следват и подкрепят от най-малко 50 държави по света.

5. Манчестър Сити – 4,99 милиарда долара

Под ръководството на Пеп Гуардиола, Манчестър Сити постига голям успех и бързо нарастване на финансовите им ресурси. Отборът има успешни спонсорски споразумения с Nexen Tire и Puma, като и постига впечатляващи спортни постижения.

Те стават все по-силни в бизнеса и на терена, което ги прави сериозния конкурент в световния футбол.

6. Байерн Мюнхен – 4,86 милиарда долара

Като най-успешният германски отбор, Байерн Мюнхен има уникален модел на мениджмънт и привлича голям брой фенове от целия свят. С над 300 000 официални членове само в Германия, те са най-големите в света по този показател.

7. Пари Сен Жермен – 4,21 милиарда долара

С оценка от 4,21 милиарда долара, Пари Сен Жермен е шестият най-ценен футболен отбор в света. Отеборът има звезден състав и голяма фенска база, които генерират годишни приходи от спонсорства в размер на 300 000 долара.

8. Челси – 3,1 милиарда долара

Под управлението на Роман Абрамович, Челси постига значителни успехи, което ги прави основен играч в световната футболна сцена. Те се превръщат в сила в предлагането на шампионски победи и спонсорски сделки.

9. Тотнъм – 2,8 милиарда долара

Тотнъм развива своята популярност и сила под ръководството на Даниел Леви, събирайки нови фенове и почитатели в света на футбола. Отборът е главен конкурент на Арсенал в момента.

10. Арсенал – 2,26 милиарда долара

Арсенал не е новец в света на спорта, като те повече от преуспяха с няколко трофеи и международни награди. Техните спонсорски договори са на стойност 79 милиона долара годишно само от компанията Adidas, като те имат голямо разнообразие на споразумения.

Футболните клубове продължават да се развиват финансово, като те се разрастват и привличат нови фенове и приходи от цял свят.

Класация на най-ценните футболни клубове в света

предишна статияРъст в продажбите на нови коли у нас. Кои са предпочитаните марки?
следваща статияАндрей Ковачев: България няма да влезе в Шенген, докато не минат изборите в Австрия