Начало Водещи Кои са законите на Мърфи?

Кои са законите на Мърфи?

1454

Има неща, които просто се случват и то в най-неподходящия момент, като да се разболееш преди ваканция, филията да падне с намазаното надолу или точно, когато бързате най-много да ви падне акумулатора. За всичко това сме свикнали да казваме „По закона на Мърфи”.

Но знаем ли всъщност кой е Мърфи и какви закони е написал. Има ли как да избегнем подобни злощастни събития или всичко е предопределено…от съдбата?

Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси сега.

През 1866г. математикът Аусгустъс де Морган пише:

„Първият експеримент вече доказа истинността на теорията, добре потвърдена от практиката, че каквото трябва да се случи, ще се случи”.

На по-късен етап в публикациите си, това „научно заключение” постепенно се нарича „закон на Мърфи”.

Съвременната форма на закона на Мърфи се появява през 1952г. като епиграф на книгата на Джон Сак, който го описва като планинска поговорка.

Съвременната форма на закона на Мърфи се връща до 1952 г. като епиграф на алпийската книга на Джон Сак, който го описва като „древна планинарска поговорка“:

Според историческата книга „Историята на закона на Мърфи” от Ник Спарк, не е възможно да се проследи началото на израза. Най-вероятно името на закона идва от учения Едуард Мърфи, който се опитвал да изобрети нови измервателни устройства.

Фразата е измислена, за да се обозначи с нея нежелана реакция към нещо – както Мърфи казал, когото устройствата му не проработили точно, когато било изключително важно да действат.

Мърфи бил инженер и разработвал въздухоплавателни средства за армията. Лентовият му преобразувател не функционирал добре, заради грешка в окабеляването.

И тогава ученият казал: „Ако има нещо, което може да се обърка, то ще се обърка!”

Според закона на Мърфи между две, на теория равновероятни събития, в крайна сметка по-вероятно се оказва онова, което довежда до неблагоприятен резултат.

Ето 16 неоспорими закони на Мърфи, с които всички сме се сблъсквали…поне веднъж дневно.

  1. Закон на механика: В момента, в който си омажеш и двете ръце с машинно масло, носът те засърбява зверски и освен това ти се ходи до тоалетна.
  2. Закон на гравитацията: Всеки инструмент, ядка, болтче, гайка, падайки на земята, се спира на възможно най-труднодостъпното място в стаята.
  3. Закон на вероятността: Вероятността някой да те гледа е правопропорционална на тъпотията, която правиш.
  4. Закон на случайния номер: Ако набереш грешен номер, никога няма да дава заето и някой винаги ще вдигне.
  5. Закон на алибито: Ако кажеш на шефа си, че си закъснял, защото си спукал гума, на следващата сутрин ще спукаш гума.
  6. Закон на смяната: Ако смениш лентата, по която се движиш, онази, в която си бил преди това, ще започне да се движи по-бързо от тази, в която си в момента.
  7. Закон на банята: Когато едно тяло е изцяло потопено във вода, телефонът звънва.
  8. Закон на близките срещи: Вероятността да срещнеш някой познат се увеличава драматично, когато си с някого, с когото не искаш да бъдеш виждан.
  9. Закон на доказателството: Когато се опитваш да покажеш на някого, че определено нещо не работи, то проработва.
  10. Закон на биомеханикита: Колкото повече те сърби, толкова по-трудно достигаш мястото.
  11. Закон на театъра и стадиона: Хората, чиито места са в най-отдалечената от пътеките част на реда, винаги пристигат в последния момент, налага им се да излизат по няколко пъти по време на представлението/филма/мача, за да си взимат храна, бира или да ходят до тоалетната и си тръгват преди събитието да е приключило. Хората, чиито места са в самия край на реда, винаги идват първи, никога не стават да си купуват неща, имат крака като на Питър Крауч или огромни шкембета и стоят до самия край на събитието, че даже и след това. Тези хора са вечно в лошо настроение.
  12. Закон на кафето: В момента, в който си направиш кафе, шефът ти ще те помоли да свършиш нещо, за което ще ти е нужно време точно колкото кафето да изстине.
  13. Закон на съблекалнята: Ако само двама души използват съблекалнята, шкафчетата им задължително са съседни.
  14. Закон на логичния аргумент: Всичко е възможно, ако нямаш представа за какво говориш.
  15. Закон на търговията: В момента, в който откриеш продукт или стока, която наистина харесваш, спират да я произвеждат.
  16. Закон на доктора: Ако не се чувстваш добре и си уговориш преглед при личния лекар, докато стигнеш до него, вече се чувстваш по-добре. Ако не се обадиш на лекаря си, си оставаш болен.
  17. Велосипеден закон: Накъдето и да карате, то е срещу вятъра и по нанагорнище.
  18. Константа на Мърфи: Честотата на повредите е правопропорционална на стойността на вещите
  19. Квантова ревизия на закона на Мърфи: Всичко върви към зле едновременно.
  20. Търговията: Няма значение колко трудно и колко скъпо си купил нещо,защото когато го купиш веднага ще го видиш по-евтино в друг магазин.
предишна статияОбявиха кои са най-продаваните видео игри през 2017 г.
следваща статияОткриха най-голямата подводна пещера! Дълга е 347 км и е пълна с тайни на маите (ВИДЕО)