медали, Втора световна война

Втората световна война е едно от най-кървавите събития в човешката история. Макар конфликтът да е приключил преди повече от 70 години, ужасът и спомените за жестокостта все още са живи.

За войната много се е изписало и изговорило, но един факт, волно или неволно, се избягва – как се е издържала нацистка Германия?

Всъщност, истината е, че много световни компании, които и до днес съществуват, са помогнали на Третия Райх. Но защо? Взаимна облага? Естествено!

исторически злодеи

Кои обаче са тези фирми и как са успели да се разграничат от партньора си Хитлер след края на войната?

COCA-COLA И ПО-КОНРЕТНО FANTA

В традициите на добрите капиталистически компании Coca-Cola работи, както със съюзниците, така и с Оста по време на войната.

Кока Кола

Американската компания подкрепя както американските войници, но продължили да правят бизнес и да продават безалкохолни напитки и на нацистите.

През 1941 г. се случило немислимото, когато в Германия бил изчерпан нужният за производството на световноизвестната напитка сироп.

Хитлер

Местният филиал на Coca-Cola не можел да получава нови доставки от Съединените щати поради ограничителните санкции по време на войната.

За да се справи с проблема, американската компания решила да създаде нов сироп специално за германския пазар. Така се появила новата напитка с плодов вкус – Фанда.

Да, много преди безалкохолното да си изгради образа на екзотично питие, идващо от далечни, островни страни, Фанта всъщност била създадена като заместител на Coca-Cola в Третия Райх.

KODAK

Немският клон на една от най-влиятелните компании за производство на фотоапарати и оборудване – Kodak – е използвала робския труд на затворниците в концентрационни лагери.

кодак

Няколко европейски клона на Кодак са работили в тясно сътрудничество с нацисткото правителство.

Вилхелм Кеплер, икономически съветник на Адолф Хитлер, е имал повече от добри връзки с компанията и дори успял да влияе на някои техни решения.

Във възхода на Третия Райх Кеплер посъветвал компанията, че е най-добре да уволнят всички свои еврейски работници.

HUGO BOSS

Модният гигант Hugo Boss също не е бил безучастен във Втората световна война. През 30-те години на миналия век компанията разработила (ВНИМАНИЕ!) нацистките униформи!

hugo boss

Питате се защо? Защото самият Хуго Бос бил член на нацистката партия!

В резултат на тези свои перфектни отношения с властта, лично той и компанията му спечелили договорите за производството на униформите на Хитлерюгенд, щурмоваците и на SS (Шуцщафел).

Договорът изцяло променил живота на собственика на компанията, както и нейните възможности в бъдеще.

Втората световна война

Договорите, които можем да наречем „златна кокошка”, са подписани само осем години след основаването на компанията Hugo Boss.

Изгодният договор помогнал на Хуго Бос да изведе компанията си на едно ново, далеч по-високо ниво.

Бизнесът му бързо се разраснал, дори се наложило компанията да „внася” работници – както се досещате те били от Полша и Франция.

Опитвайки се да отговори на обществените критики, синът на Хуго Бос – Зигфрид заявил пред австралийско списание:

Втората световна война

„Разбира се, баща ми работеше за нацистката партия и беше неин член, но кой не беше тогава?

СИМЕНС

Историята за взаимоотношенията на Siemens с нацисткия режим е особено впечатляваща.

Сименс

Компанията изградила бизнеса си по време на войната, използвайки робски труд. Не кой да е, а именно Siemens са построили прословутите газови камери, използвани за масовото унищожение на евреите.

Половин век по-късно компанията спечелила наградата за най-абсурдна маркетингова идея и стратегия, опитвайки се да запази за търговски цели името „Zyklon“ (Zyklon B e името на отровния газ, разработен за масовото унищожение на евреите в газовите камери).

Втората световна война

То трябвало да бъде използвано за нова линия продукти, които компанията планирала да пусне на пазара, включително серия домашни фурни, които работят на газ…

След бурната обществена реакция, „Сименс” оттеглили молбата си.

Компанията излязла със специално съобщение, че никога не е правила каквато и да е било връзка между използвания по време на войната газ Zyklon B и предлаганата от тях нова линия продукти Zyklon.

ФОЛКСВАГЕН

Фердинанд Порше – човекът, който създал марките Volkswagen и Porsche, се е срещал многократно с Хитлер по повод идеята за създаването на „народна кола“, впоследствие станала известена като „Фолксваген“.

Фолксваген

Идеите и насоките на Хитлер към Порше били взети под внимание, а основното желание на Фюрера било колата да изглежда „като бръмбар”.

Така се появял известният Volkswagen Beetle, проектиран отчасти и фактически кръстен от самия Адолф Хитлер!

 Volkswagen Beetle

Тъжната бележка под линия в тази история е, че по време на Втората световна война четири от всеки петима работници във фабриките за производство на „Фолксваген“  били роби.

Добрите отношения на Фердинанд Порше с властта в Германия и приятелството му със страховития лидер на SS Хайнрих Химлер му гарантирали безкраен поток от затворници, които напускали лагерите (основно Аушвиц), за да работят в натоварените заводи на компанията.

FORD

Още един автомобилен производител бъркал в „кацата” с нацисткия мед – Хенри Форд. Приживе той бил известен като враг на евреите.

Форд

Форд бил сред най-изтъкнатите чуждестранни поддръжници на Хитлер.

По случай 75-ия си рожден ден, получил дори нацистки медал, с който биват наградени единствено „отличените от Фюрера чужденци“.

Аушвиц

Като всеки разумен бизнесмен обаче Форд печелил от двете страни във войната – хем произвеждал превозни средства за съюзницте, хем за нацистите.

CHASE BANK

Много влиятелни и богати банки са подкрепяли нацистите по време на Втората световна война, а и още докато се изкачвали по стълбицата на властта.

банка

Chase е сред най-известните банки, които оказали финансова помощ на Третия Райх.

Парижкият клон на кредитната институция сключвала сделки с нацисткото правителство със знанието и одобрението на централата в САЩ, както преди, така и след Пърл Харбър.

Тези сделки обаче били само върхът на айсберга.

През годините Chase са обвинявани, че са замразявали много еврейски сметки в Европа, унищожавайки шансовете на притежателите им да потърсят спасение в друга държава, което буквално води до липсата на надежда за живот.

Аушвиц

Разследване на Би Би Си показва, че най-малко 100 еврейски сметки са били замразени от Chase по време на Втората световна война.

предишна статияОбявиха анимацията „Спондж Боб“ за расистка
следваща статияПродължаваме да се радваме на хубавото време