Начало Любопитно Кои дестинации e добре да избягвате през 2018 година?

Кои дестинации e добре да избягвате през 2018 година?

2942
дестинации

Ако пътуванията са вашата страст и вече планирате следващата си дестинацията – това е за вас!  Светът е толкова голям и разнообразен, че си заслужава да бъде проучен и изследван. Но ние обаче не сме само пътници, но и сме отговорни за Земята. Защото, наред с величествените гледки и очарователната култура, сме свидетели на множеството нещастия, някои от които са следствие на човешкото влияние върху природата.

Затова от Fodors правят списък на местата, които е добре да бъдат избягвани следващата година, за да могат те да бъдат защитени и опазени.

Галапагос

Островите Галапагос не приличат на никое друго място по света. Те са дом на различни видове флора и фауна, които не могат да бъдат намерени никъде другаде на Земята. Но вековете на изключителна изолация, довела до запазването на уникалните видове, го правят и много уязвим на външни фактори.

Еквадорското правителство въведе строги закони, за да запази морската и сухоземна екосистема от човешкото и по-конкретно от туристическото влияние.

Тадж Махал

Това място е в задължителните за посещение дестинации на много хора. Мавзолеят от 17-и век е невероятно красива творба, преживяла вековете. Но както всяко нещо и той има нужда от поддръжка.

Археологическо изследване показа, че куполът на Тадж Махал (както и четири минарета) имат нужда от реконструкция с кал, за да се коригира пожълтяване на повърхността.

Първоначалната идея беше тя да приключи до март 2018г., но сега се твърди, че работата няма да започне до март 2018г. Така че отложете визитата най-рано за 2019г.

Парк Phang Nga, Тайланд

Тайланд е една от най-популярните, търсени и екзотични дестинации в света.

Манията по този островен рай обаче накара тайландското правителство да създаде система за рейтинг на плажовете, която се основават на качество на водата, наличие на твърди отпадъци, замърсяване на морето и по крайбрежието, състоянието на рифовете и ресурсите на националния парк, контрол на околната среда и управление на туризма.

И ако много плажове се възстановяват, отбелязвайки високи оценки от 5 звезди, националният парк Ao Phang Nga отчаяно се опитва да се възстанови туристическите поражения.

Мианмар

Мианмар е невероятно място заради своите забележителности, очарователни фестивали, невероятна флора и фауна. Според ООН обаче военната операция, насочена срещу мюсюлманите рохинги в Мианмар, е „христоматиен пример за етническо прочистване“.

През последните няколко месеца 600 000 души са избягали в съседен Бангладеш до лагер, който расте толкова бързо, че може да се види чрез сателит. Затова за момента е препоръчително да избягвате посещение на тази страна.

Еверест

Ако приключеният дух у вас е жив и сте готови да платите между 25 000 и 45 000 долара, за да изкачите Еверест, имайте предвид, че само през 2017 г. планината е взела 6 живота.

Освен това, заради изменението на климата и последващото топене на сняг и лед, опасността от изкачване се увеличава. И още нещо, както и при всяко друго природно чудо в света, преди девственият пейзаж на Еверест е помрачен от боклука, оставен от алпинисти.

Спасителните екипи не са в състояние да поемат огромния риск да носят човешките останки, камо ли да се качат да чистят.

Хондурас

Знаехте ли, че Хондурас е едно от някои от най-добрите места за гмуркане в света? Това е и едно от местата, където можете да видите уникални морски видове и спиращи дъха коралови рифове, тропически гори, мандрове и диви животни.

За съжаление, той е много опасна дестинация и е мястото с най-много убийства е света. Лошото е, че тормозът и малтретирането често се извършват от местните органи, което я прави не твърде спокойна дестинация за почивка.

Великата китайска стена и Пекин

Статутът на Великата китайска стена като едно от Седемте чудеса на света е безспорен. Въпреки че е оцеляла почти две хилядолетия, тя е застрашена от редица неща – ерозия, графити, строителство и дори местни фермери, които са решили да я превърнат в място за приюти.

Най-добре запазените участъци от стената са в Пекин … който може да се превърне в по-добра дестинация, ако се реализира планът за намаляване на огромния смог над града.

През 2017г. беше обявен червен сигнал – най-високото ниво в четиристепенната система за предупреждение за замърсяване на въздуха в страната.

предишна статия7 вълшебни семена, които ще направят чудеса за вашето тяло
следваща статияВ първия ден на 2018г. Румен Радев и съпругата му са на посещение във Виена (СНИМКИ)