Властите на остров Самотраки се надяват да получат статут на биосферен резерват на ЮНЕСКО, но природата на гръцкия остров е застрашена от ненаситен нападател. Козите.

Козите са 15 пъти повече от хората на острова и превръщат участъци от Самотраки в лунен пейзаж, без тревичка и нищо зелено. След десетилетия на опити за намиране на решение, експерти и местни жители работят заедно, за да намерят начин през 21 век да спасят екологията и икономиката на острова, пише в. „Катимерини“.

Полудиви, козите се скитат из острова и могат да бъдат забелязани на покривите, по дърветата или върху таваните на колите, докато търсят из околността нещо за хапване. Неконтролираното им прекомерно опасване до корен на растителността причинява кризисна ерозия на почвата.

„Няма големи дървета, които да държат почвата. И това е голям проблем, както финансов, така и реален, защото (калта) ще се спусне върху нашите глави “, казва Джордж Маскалидис, който помага за създаването на асоциацията „Устойчив Самотраки“, екологична група.

Самотраки, в северно Егейско море, е на два часа път с ферибот на юг от Александруполис, гръцки град в близост до границата на страната с Турция. С едва 3000 жители и труден достъп, островът до голяма степен е пропуснал туристическия бум на Гърция. Планинското отглеждане на кози все още е начин на живот тук и въпреки опитите в продължение на три десетилетия, на регионалните власти е трудно да се постигне съгласие на място за това как да се справят с проблема.

Междувременно популацията на козите нарасна пет пъти до приблизително 75 000 към края на 90-те години. Някои части на провинцията просто бяха изгризани до гола земя.

Оттогава броят на козите е спаднал до под 50 000, тъй като остава малко за паша. Това обаче постави острова в капан. Повечето от козите са недохранени и прекалено мършави, за да се използват в търговската мрежа за месо, фуражите за животни са твърде скъпи, за да се поддържа устойчив бизнес и голяма част от почвата е прекалено изтощена, за да се развиват дърветата. В същото време цените на вълна, кожа, месо и мляко са спаднали, което подтиква към отчаяние фермерите на Самотраки.

Янис Вавурас, второ поколение отглеждащ кози фермер, казва, че много земеделски стопани имат малко алтернативи.

„Повечето от нас са готови да се откажат. Ако имах друга работа, бих заразял козите “, казва той, като надвиква шума от звънчетата на козите. „Не е достатъчно, за да ти купя кафе.“

предишна статияАПИ: Пътуващите ги очакват мъгли и мокри настилки
следваща статияАнтоний Гълъбов: Никой от главните ни прокурори не е влизал в съдебна зала като прокурор