Китайски генетик разказа за клонирането на полицейско суперкуче. Клонирането на полицейски кучета със специални способности ще помогне да се запазят отличните им гени, ако е необходимо, те могат да бъдат клонирани и в по-големи количества, каза заместник-генералният директор на биотехнологичната компания „SinoGene“ пред медии. Компанията за първи път клонира успешно елитно полицейско куче в Китай.

През декември 2018 г. в лабораторията на компанията „SinoGene“ е родено клонираното кученце Кунксун. Генетичният материал за клониране е взет от седемгодишното полицейско куче Хуахуанма от породата кунминска овчарка, която е получена в Китай след хибридно кръстосване между куче и вълк. По време на полицейската си служба Хуахуанма е помогнал за разкриването на 12 убийства и е участвал в разследването на повече от 20 престъпления. През 2016 г. Министерството на обществената сигурност на Китай награди Хуахуанма със званието „Почетно куче“ от най-високата категория.

Както заявиха учени от китайската биотехнологична компания пред РИА Новости, Хуахуанма има отлични служебни качества, но вече е доста възрастно.

Чрез клониране на индивиди с добри характеристики, е възможно не само да се запазят отличните им гени, но и те да се копират в по-голям брой, което е много важно за развъждането и използването на полицейски кучета в Китай, твърдят още генетиците.

В началото на годината китайски медии съобщиха за клонирането на пет маймуни с идентични генни мутации в лаборатория в Шанхай.

предишна статияЧикаго си избра за кмет гей афроамериканка
следваща статияИзлекуваха с лазер мишки от алкохолизъм