Бионсе, Лувър

Най-популярният в света музей, парижкият Лувър, е посрещнал над 10 милиона посетители през 2018 г. – рекорд, който отчасти бе приписан на видеото на Бионсе, заснето на фона на „Мона Лиза“ и други известни творби.

Около 10,2 милиона души са посетили музея миналата година, което е 25% повече от 2017 г., което директорът му Жан-Люк Мартинез свързва също и със зашеметяващото възкръсване на туризма в Париж след срива, причинен от терористични атаки.

Но Мартинез също отдава заслуга за това и на известната музикална двойка Бионсе и Джей Зи, които заснеха видеото за своя хит „Apeshit“ в галериите на бившия кралски дворец.

Безумно поулярният клип, гледан 147 милиона пъти в Ю Тюб, е част от сценарий, проектиран за Лувъра, който включва 17 картини и скулптури, участвали във видеото.

„Клипът на Бионсе и откриването на Лувъра в Абу Даби са причината хората да заговорят масово за Лувъра. Едно от последствията е въпросното грандиозно покачване на броя на посетителите през 2018 г.“, каза Мартинез за радио „Франс инфо“.

Реконструкцията на приемните зони и системата за продажба на билети за 60 милиона евро също е помогнала на вековния музей, една от най-известните забележителности на Париж, създадена след френската революция, да управлява притока от посетители.

Основният ремонт е основно финансиран от споразумение между Франция и богатите на петрол Обединени арабски емирства, където Лувъра отвори клон в Абу Даби през ноември 2017 г.

предишна статияРавносметка за 2018: Китай се готви за глобален лидер, ЕС е в кръгова отбрана
следваща статияПобой по сръбски, гол любовник на улицата и още от най-странните съдебни дела в Сърбия