Луна, сонда

Китай ще се опита да създаде международна лунна база с помощта на 3D технология за изграждане на съоръжения, съобщиха от Китайската космическа агенция, седмици след като планетарен апарат кацна на далечната страна на Луната.

Агенцията съобщи, че са планирани още четири лунни мисии, като потвърди пускането на сонда до края на годината, за да бъдат върнати пробите от Луната.

Кулминацията на бъдещите изстрелвания ще се изрази в тестване оборудването за международна база за изследване на луната, каза У Янхуа, заместник-началник на китайската Програма за изследване на луната.

„Китай, САЩ, Русия и Европа обсъждат дали да се изгради изследователска база или изследователска станция на Луната“, каза У.

Учените изследват „дали можем да използваме 3D технология“ за изграждане на лунни съоръжения, добави той.

Китай направи голяма стъпка в амбицията си да постигне статут на космическа суперсила, когато стана първата страна, успешно приземила сонда на далечната страна на луната на 3-ти януари. Космическият кораб „Чан’e-4“, кръстен на лунната богиня в китайската митология, пусна лунен роувър, който ще извърши експерименти в кратера Фон Карман, който се намира в басейна на Южен полюс – Айткън.

Роувърът, наречен Юту-2, се готвеше да се върне на работа след събуждане от петдневна хибернация в четвъртък.

„Това ще бъде първият път, когато ще изследваме произхода и образуването… (на) по-тъмната страна на Луната, включително възрастта на Луната“, каза У Уейрен, генерален проектант на Програмата за лунно изследване.

Сондата Чан’e-5, първоначално проектирана да събира лунни проби през втората половина на 2017 г., ще бъде изстреляна до края на годината, каза У. Мисията бе отложена, след като планираният превозвач, мощната ракета „Дълъг марш 5 Y2“, се провали в отделен старт през юли, 2017 г.

След тази мисия Китай ще пусне Чан’e-6, за да вземе проби от южния полюс на Луната и да ги върне на Земята, сподели У.

„Ще решим дали ще го направи на тъмната страна на Луната или на близката, в зависимост от ситуацията с пробите на Чанге-5“, каза У пред репортери.

предишна статияMaroon 5 ще са хедлайнери на Супербоул
следваща статияВ Китай клонираха куче-звезда на киноекрана