Завърши изграждането на основната конструкция на най-дългия мост за автомобилни и ж.п. превози в китайската провинция Фудзиен, съобщават от Китайската железопътна корпорация. Днес е положена последната част от съоръжението, която е дълга 17 м и тежи 473 тона.

Строителството на моста с обща дължина 16,34 км започна през 2013 г. Планира се пускането му в експлоатация да стане през 2020 г. Мостът ще свързва един от най-популярните туристически острови Пинтан с континенталната част на провинция Фудзиен.

Разположеният в Тайванския пролив остров Пинтан е най-близката точка на континента до Тайван. Там е изградена пилотна зона за развитие и насърчаване на търговията и културния обмен през Тайванския пролив.

След пускането му в експлоатация времето за пътуване от административния център на Фудзиен Фуджоу до Пинтан ще отнеме половин час вместо сегашните два часа и половина.

Експертите подчертават, че осъществяването на проекта е много трудно заради неблагоприятните метеорологични условия, силния вятър, високите вълни и честите тайфуни.

Мостът представлява конструкция на две нива. В горната част ще бъде разположен високоскоростен шестлентов автомобилен път, по който колите ще може да се движат с до 100 км/ч. Долната част е предназначена за високоскоростно железопътно трасе, по което влаковете ще се движат с 200 км/ч.

предишна статияПървият арабски космонавт излетя към МКС
следваща статияИ днес облаци и дъжд