Китай наложи доживотна забрана за участие на трима маратонци, които нарушиха правилата на скорошния маратон в Бостън. Най-дългата лекоатлетическа дисциплина добива все по-голяма популярност в азиатската страна, но имаше редица случаи на измами, включително жена, която се качи на колело в скорошно местно състезание и няколко други, в които участници минаваха на пряко.

В последните случаи, един участник в престижния Бостънски маратон, който се проведе в понеделник, даде нагръдника си на друг състезател, докато други двама китайски играчи представиха сертификати от предишни състезания, за да участват, заяви Китайската атлетическа асоциация.

„Всички трима бегачи получиха доживотна забрана за участие във всички лекоатлетически състезания под егидата на КАА“, предаде информационна агенция Ксинхуа, цитирайки асоциацията. „Китайската атлетическа асоциация ще продължи да наказва всяка измама в маратона в опит да изгради здрава и чиста среда в маратона в Китай“, добави асоцицията. Поведението на тримата замесени е „имало негативен ефект върху Китай в международното общество, завършиха от КАА.

Повече от 500 бегачи от Китай взеха участие в 123-то издание на Бостънския маратон, добавиха от Ксинхуа. През 2011 година, имаше едва 22 маратона и полу-маратона в Китай, но това число се промени драстично и достигна до 1 500 през миналата година. Страната обаче страда от редица скандали с измами на маратона, като миналият месец жена бе уловена да използва колело по време на състезанието. Китай разгръща технология за разпознаване на лицето в опит да се справи с проблема.

предишна статияБСП успя предизборно да смекчи вътрешните си конфликти
следваща статияДжейсън Момоа се раздели със 7-годишната си брада