Начало Водещи Китайски фантастичен блокбастър хвърля ръкавица на Холивуд

Китайски фантастичен блокбастър хвърля ръкавица на Холивуд

1655
Китай, фантастика

Първият китайски космически блокбастър е на път да се превърне във филма с най-високи приходи в страната досега и се явява като доказателство, че високобюджетните извънамерикански филми вече могат да се конкурират с Холивуд в полето на откровеното зрелище.

„The Wandering Earth“ е заработил повече от 3,9 милиарда юана (576 милиона долара) във вътрешния боксофис на страната, като с това е на път да засенчи 5,7 милиарда юана, спечелени през 2017 г. от сегашния шампион, „Wolf Warrior 2“.

Базиран на романа на китайския писател на научна фантастика Лю Циксин, филмът разказва историята – през очите на китайските герои – на проект за преместване на Земята от умиращо слънце с помощта на гигантски двигатели.

Филмът е направен с бюджет от 50 милиона долара и се основава на гордостта на разрастващата се космическа програма на Китай. Освен това той е и демонстрация на напреднала технология за специални ефекти.

Режисьорът Гуо Фан споделя, че три четвърти от повече от 2 000-те специални ефекти са създадени от китайски екип.

Филмовият критик Ван Хейлин каза в скорошен коментар, че „The Wandering Earth“ е свидетелство, че „историческият момент за съперничество на Холивуд е настъпил“.

„The Wandering Earth“ е спечелил също 3,8 милиона долара в Северна Америка в 11-те дни от неговото пускане на пазара, което е най-големият приход за китайски филм за близо пет години.

Тъй като китайският президент Си Цзинпин упражнява строг контрол върху изкуствата и забавленията и изисква патриотични теми, всеки китайски филм, изобразяващ бъдещ свят, е длъжен да го вкара в политически очертания.

Но филмът до голяма степен игнорира политиката, неспоменавайки управляващата комунистическа партия в Китай. Китайските герои фигурират по забележителен начин в действието, но цялостното послание на филма е в насърчаване на международното сътрудничество.

В ключова сцена китайски астронавт, изигран от актьора и специалиста по бойни изкуства У Джин – звездата на франчайза „Wolf Warrior“, работи в тясно сътрудничество с руски колега в опит да спаси света.

Съвместно продуциран от държавното дружество China Film Group Co. и пекинската Jingxi Culture and Tourism Co., „The Wandering Earth“ също показва сцени, рядко срещани за китайски филм – на унищожен Пекин и срутващи се забележителности в Шанхай като апокалипсис.

Лю, носител на наградата „Хуго“, заяви в интервю за държавната телевизия, че в Китай липсва добра оригинална научна фантастика, но мощното „чувство за бъдеще“ в бързо модернизиращата се страна е нещо добро за жанра.

Режисьорът Фан призна, че пред китайските филми за научна фантастика все още има дълъг път, за да се изравнят с високите стандарти на Холивуд, но той е обнадежден.

„Научната фантастика е барометър на една нация…. Ако тази нация иска да прегърне света и да мечтае за бъдещето, тогава пътуването на китайската научна фантастика ще бъде океан от звезди и (има) светло бъдеще“ – каза той за държавната телевизия.

предишна статия„Куин“ ще свирят на „Оскар“-ите
следваща статияДжулия Робъртс с награда за принос към киноизкуството