Начало Водещи Кирил Петков: Шефовете на ВМЗ – Сопот да подадат оставка

Кирил Петков: Шефовете на ВМЗ – Сопот да подадат оставка

787

Служебният министър на икономиката Кирил Петков поиска целия съвет на директорите на Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот, с изключение на изпълнителния директор инж. Иван Гецов, да подадат оставки. Министърът поиска и оставката на изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания (ДКК). Причината за поисканите оставки е лошото управление на завода от април насам. Предприятието е изправено пред фалит.

Петков е в Сопот заедно с премиера Стефан Янев, за да успокои социалното напрежение сред синдикалните членове, които заявиха, че ще излязат на протест в София на 24 август с искане за оставка на Борда на директорите на ВМЗ. Освен това настояват предприятието да бъде извадено от ДКК. Работниците не са доволни от начина на управление.

„Дали ще протестираме следващата седмица, ще решим до утре“, заяви лидерът на КТ „Подкрепа“ в заводите Димитър Атанасов.

Откакто е назначен новият борд на директорите (през април), ВМЗ не изпълнява договори, не разплаща сключени контракти, а загубите само за няколко месеца са около 6 милиона лева.

Петков призова четиримата от борда, както и изпълнителният директор на ДКК, да подадат оставките си днес.

„Ако не си подадат оставките, моята идея е да уволня изпълнителния директор (НА дкк), ако той не иска сам да си тръгне и да запази някакво достойнство“, заяви служебният министър.

Кирил Петков изрази надежда новият член на УС на компанията, който е назначен от самия него, да бъде избран за изпълнителен директор и той да води политиката на държавата.

Това не е първият път, в който Петков се обръща към една от най-големите „черни кутии“ на досегашната власт – Държавната консолидационна компания (ДКК).

Преди време той обяви, че е внесъл доклад в Министерския съвет, в който се препоръчва изваждането на дружествата „Монтажи“, „Еко Антрацит“ и „Екоинженеринг“ от структурата на ДКК.

Изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот увери, че няма заплаха за възнагражденията на работещите в завода. Предстои да разберем дали работниците във Вазовски машиностроителни заводи ще облекат недоволството си в протестни действия.

Припомням, че третото правителство на Бойко Борисов увеличи директорския борд на ВМЗ от 3-ма на 5-ма членове и проведе конкурс, според изисквания на приетия от депутатите на ГЕРБ в 44-тото Народно събрание Закон за публичните предприятия.

предишна статияЧервивите ябълки са по-полезни
следваща статияИкономиката на Байдън – невежество, глупост или неприязън към производителите?