яйца

Американски учени откриха, че популярната в цял свят кетогенна диета дава само краткосрочни резултати. С дългосрочната й употреба се появяват негативни последици, с които на организма не му е толкова лесно да се справи. Резултатите от изследването са описани в списанието „Nature Metabolism“.

Кетогенната диета, която осигурява 99 процента калории от мазнини и само 1 процент от въглехидрати, става все по-популярна в света. Много известни личности я рекламират като ефективен начин за отслабване.

Американски учени от Йейлския и Вашингтонския университети проведоха експеримент върху мишки и установиха, че от кетодиетата наистина има ползи за здравето, но само в краткосрочен план. В рамките на седмица резултатът става отрицателен.

Както положителните, така и отрицателните ефекти на диетата са свързани с активността на гама-делта Т клетки – имунни клетки от групата на лимфоцитите, които защитават тъканите, намалявайки нивото на възпаление и риска от развитие на диабет.

„Кетодиетата кара тялото да изгаря мазнините“, каза в изявление на Йейлския университет ръководителят на проучването Виша Дийп Диксит, професор по сравнителна медицина и имунобиология в Йейлската школа по медицина. „Когато нивата на глюкоза в организма спадат поради ниското съдържание на въглехидрати при диета, тялото действа така, сякаш е в гладно състояние и започва да гори мазнини вместо въглехидрати. В резултат на този процес се образуват кетонови тела – алтернативен източник на гориво.“

При изгарянето на кетоновите тела, защитните гама-делта Т-клетки се разпространяват по цялото тяло. Това подобрява метаболизма в организма и намалява риска от диабет. След седмица на кетодиета мишките са показали понижаване на кръвната захар и общо ниво на възпаление. Когато мишките били на диета с високо съдържание на мазнини повече от една седмица, те консумирали повече мазнини, отколкото изгаря тялото им и мазнините започнали да се натрупват. Подробно проучване на гама-делта Т клетки разкри, че в момента, когато тялото разгражда собствената си мазнина, клетките започват процес на натрупване на липиди. В резултат на това мишките развиват затлъстяване и диабет.

„Нашите открития подчертават връзката между метаболизма и имунната система, а също така показват как тя координира поддържането на здравето на тъканите“, казва Емили Голдбърг, друг автор на изследването.

Авторите обаче отбелязват, че са необходими клинични тестове върху хора, за да се потвърдят ползите от краткосрочната кетодиета.

Фактът, че кетодиетата може да се прилага само краткосрочно, от гледна точка на учените, е добра новина. „В крайна сметка никой не иска да спазва диети вечно!“, отбелязва Диксит.

предишна статияПочина един от създателите на „Мъпет шоу“
следваща статияТопъл за сезона ден с променлива облачност