Начало Водещи Кейт Бланшет поведе протест на фестивала в Кан

Кейт Бланшет поведе протест на фестивала в Кан

1150
Кейт Бланшет

Кейт Бланшет поведе актриси в безпрецедентен протест по червените килими на филмовия фестивал в Кан. Протестът беше за равно заплащане и прекратяване на сексуалния тормоз, съобщи британският вестник „Телеграф“.

Салма Хайек и Кристен Стюарт са сред 82-те актриси, продуценти и режисьори, които се борят за равнопоставеност и „безопасно работно място“. Това се случва седем месеца след падането на Харви Уейнстейн, холивудския магнат, обвинен в изнасилване и сексуален тормоз.

Протестът подчерта, че само 82 филма, режисирани от жени, са избрани за престижния конкурс на фестивала „Палм д’Ор“ в неговата 71-годишна история, в сравнение с 1645-те, режисирани от мъже.

Бланшет, която председателства журито тази година и ще връчва наградата „Палм д’Ор“, едно от най-високите отличия на филмовата индустрия, заяви, че актрисите призовават за „свят, който позволява на всички нас, пред и зад камерата, да се развиваме рамо до рамо с нашите колеги мъже“.

Джейн Кампион е единствената жена режисьор, спечелила „Палма д’Ор“ за филма си от 1993 г. „Пианото“.

Директорът на фестивала Тери Фремаукс заяви, че подкрепя протеста като начин жените „да потвърдят присъствието си“.

Движението #MeToo обърна внимание върху тормоза. 40 000 флаера бяха раздадени на тазгодишния фестивал, напомняйки на гостите, че сексуалният тормоз може да бъде наказан във Франция с три години затвор и глоба от 45 500 евро.

Кан също е подложена на критики заради малкия брой жени режисьори, избрани за участие в конкурса.

Фремаукс настоя, че фестивалът избира филми единствено заради тяхното качество, но обеща да направи комисиите балансирани спрямо пола.

След протестния марш се прожектираха „Момичетата на слънцето“ на Ева Юсон, която разказва историята на кюрдските жени бойци.

Юсон е френска режисьорка, е една от трите жени, чиито филми са сред 21-те избрани за конкурса тази година. Другите са „Капернаум“ на Надин Лабаки и „Happy as Lazzaro“ на Алис Рохърчър, чиито премиери ще бъдат другата седмица.

предишна статияБългария остана доста назад в класацията на „Евровизия” (ВИДЕО)
следваща статияОтбелязваме 142 години от Баташкото клане