Начало Водещи Кафето ни е застрашено от изчезване

Кафето ни е застрашено от изчезване

1488
кафе

Първата пълна оценка на риска за кафето в световен мащаб показва, че 60% от всички 124 познати видове кафе са на път да изчезнат, съобщава Би Би Си.

Повече от 100 от видовете кафе, които човечеството познава, растат некултивирано в горите, включително и двата вида, които използваме за пиене.

Учените казват, че данните са притеснителни, тъй като дивото кафе е жизненоважно за глобалното производство на кафе.

Едно от пет растения са заплашени от изчезване.

„Ако ги нямаше дивите видове кафе, ние нямаше да имаме толкова кафе за пиене днес”, заяви д-р Аарон Дейвис от Кралската ботаническа градина.

„Защото ако се погледне историята на култивацията на кафе, можем да видим, че ние сме използвали диви сортове, за да направим сегашните видове устойчиви”, сподели Дейвис.

Изследване, публикувано в списанието „Сайънс адванс” показва, че мерките за запазване на дивите сортове кафе са „неадекватни”, включително и за тези сортове, които се смятат за „критични” за производството на кафе.

Учените са установили, че 75 вида кафе са заплашени от изчезване, 35 не са застрашени, а 14 вида се знае твърде малко. Освен това беше открито, че половината от семената на 28% от видовете, които растат извън защитените зони са запазени в банките за семена.

Друго проучване показва, че дивата арабика може да бъде класифицирана като застрашена, след като се вземат предвид климатичните промени

предишна статияКрасимир Вълчев: 419 учебни заведения са в грипна ваканция
следваща статияОблачността ще се увеличава, но няма да има валежи