Начало Водещи Католиците празнуват Възкресение

Католиците празнуват Възкресение

981
папа

Католиците по цял свят днес празнуват Великден. Тържественото бдение в Рим започна в събота вечер около 21:00 часа българско време. Днес папа Франциск обяви Възкресение Христово от балкона на базиликата Свети Петър.

По традиция Светият отец произнася своята реч към града и света – Урби ет орби. Той се обръща към миряните по света два пъти годишно, но Великденската му реч винаги се очаква с огромно нетърпение.

Близо 1 милион посетители се събраха в италианската столица, за да посрещнат светлия християнски празник. В града бяха въведени драконовски мерки за сигурност още в началото на седмицата. За сигурността на граждани, поклонници и туристи се грижат близо 10 000 униформени.

Празничните литургии и бдения започнаха през деня на Велика събота. В базиликата Свети Петър във Ватикана папа Франциск води тържествена света литургия и кръсти 8 души. Един от тях беше нигерийски мигрант, който се превърна в истински герой в Италия, след като обезвреди крадец на улицата, размахващ брадва. В базиликата се събраха близо 10 хиляди души.

предишна статияРаздават наградите „Златен Кукерикон 2018“
следваща статияОт утре започва Страстната седмица