Начало Култура Категориите, които трябва да бъдат добавени на Оскарите

Категориите, които трябва да бъдат добавени на Оскарите

1044
Оскар

Академията за филмови изкуства и науки шокира индустрията с неотдавнашното си съобщение, че ще създаде нова категория за Оскарите за „изключително постижение в популярния филм“. Тази новина получи незабавен неодобрителен удар от филмови журналисти и критици, като мнозина нарекоха тази категория – отчаян опит Академията да стане релевантна и стремеж да се вдигнат рейтингите на телевизионното предаване на живото излъчване на церемонията, пише Cinefish.

Част от причините, поради които решението за добавяне на такава филмова категория е толкова разочароващо, е фактът, че има няколко други, категорично по-важни области в правенето на кино, които Академията трябва да зачете, и които в момента не съществуват. От каскадьорските координатори до кастинг режисьорите, има групи от творци и специалисти, които продължават да бъдат игнорирани за наградата „Оскар“, въпреки че са важен инструмент за успеха на филма. Ето няколко такива…

Най-добър каскадьор/каскадьорско изпълнение

Най-добър каскадьор/каскадьорско изпълнение

Необходимостта от каскадьорска категория в Оскарите е нараснала много в последните години, след като блокбастърите и анимационните филми продължават да са на върха боксофиса и явно няма кой да ги спре. А каскадьорска работа сякаш е най-важната част от тези филми. Категорията също така би се запълнила с претенденти именно от „популярните филми“, които Академията отчаяно иска да признае, за да популяризира церемонията. Тази година има доста филми, които биха били подходящи.

Най-добър кастинг 

Най-добър кастинг

Независимо от факта, че Академията наскоро прие кастинг режисьорите като на 17-та гилдия в своята организация, тази група професионалисти от кино индустрията все още нямат категория „Оскар“, специално предназначена само за тях. Режисьорите, занимаващи се с намирането на подходящи актьори за дадена роля остават единствените членове от екипа на продукцията, които са в началните надписи на филма, но нямат признание под формата на награда и трудът им остава незачетен. Спечелването на Оскар за актьорско майсторство не би било възможно, ако кастинг режисьорът не е намерил подходящия талант, за да изпълни определената роля.

Най-добър режисьорски дебют/ първи филм

Най-добър режисьорски дебют/ първи филм

Гилдията на режисьорите в Америка създаде точно такава категория за първи път през 2015 г. и е време и Оскарите да последват този пример. Представете си режисьорите и филмите, които можеха да са номинирани в тази категория през последните години: “ Ex Machina: Бог от машината”, „Дневникът на една тийнейджърка“, „Лейди Макбет“, „Вещицата“ и др.

Най-добър актьорски дебют

Най-добър актьорски дебют

Не е напълно невъзможно, но е трудно за новите актьорски таланти, заслужено да се промъкнат в действащите в момента категории. Да не забравяме, че всяка година има впечатляващи дебюти пред камера, особено на млади актьори. Пример може да бъде миналогодишният филм „Проекта Флорида“, в който млаката Бруклин Принс беше зашеметяваща. Но тя не успя дори да се сдобие с номинация, в категория пълна със сериозни ветерани актьори от тежката артилерия на Холивуд като Франсис Макдорманд и Мерил Стрийп.

Най-добро гласово изпълнение 

Най-добро гласово изпълнение

Когато се сетим за Ейми Полър в „Отвътре навън“, Дженифър Джейсън Лий в „Аномалиса“, Скарлет Йохансон в „Тя“, Елън Дедженеръс в “ Търсенето на Немо “ и много други, осъзнаваме, че гласовите изпълнения на актьорите са предизвикателство и имат сила и въздействие като физическо изпълнение. Оскарите трябва да вземат пример от наградите „Ани“ и да уважат работата на талантите с гласа им.

Най-добър саундтрак

Най-добър саундтрак

Изберете неправилната песен и сцената умира, изберете правилната и тя става грандиозна и въздействаща. Помните ли тези няколко саундтрака  – „Мария Антоанета“, “ Живот на скорост“, „Скот Пилгрим срещу света“, „Истинският Люин Дейвис “ и „Черната Пантера“? Това са само няколко примера за музикални колекции, чути във филмите през последните години, които направиха кинопродукциите в страхотно изживяване за всички сетива.

предишна статияКотка, която обича да плува
следваща статияКак правилно да изчистите прахта в дома си, всички допускаме огромна грешка!