Известната картина с плувния басейн на британския художник Дейвид Хокни бе продадена на търг за 90.3 млн. долара. Тя стана най-скъпо продадената творба на жив художник в историята на изкуството. Предишният рекорд се държеше от Джеф Коонс, чиято картина “Balloon Dog (Orange)” бе купена за 58.4 млн. долара през 2013.

,,Рядко може да кажем, че това е най-добрата възможност да се закупи най-добрата творба на един художник“, заяви вицепрезидентът на пост-военното и съвременно изкуство в галерия ,,Кристи“ Ана Мария Селис.

В картината интелигентно облечен мъж стои на ръба на басейна, поглежда към човек, който плува в басейна на фона на идилична планинска гледка. Първият мъж е бившата любов и муза на Хокни Питър Шлесингер, който бе един от неговите студенти в университета в Калифорния. Творбата датира от периода на раздяла между двамата, като идващият плувец вероятно е новата любов на Питър.

От ,,Кристи“ не пожелаха да разкрият името на продавача, но според сайтовете Блумбърг и Артнет става въпрос за британския билионер Джо Люис, който е собственик на Тависток Груп, лондонския представител на Висшата лига Тотнъм Хотспър, като според списание Форбс богатството му е оценено на 5 млрд. долара.

Най-скъпото творение в историята на изкуството бе картината „Спасител на света” на покойния гений Леонардо да Винчи.

Леонардо, "Спасител на света"
Леонардо, „Спасител на света“

Тя бе продадена през миналата година за сумата от 450.3 млн. долара отново в ,,Кристи“ в Ню Йорк.

предишна статияКатрин Зита-Джоунс не иска да празнува рождения си ден заедно с Майкъл Дъглас
следваща статияБулка за три минути – практика в Иран за спасение от удари с камшик заради секс