Начало Свят Карлес Пучдемон ще се кандидатира на изборите в Каталуния през май

Карлес Пучдемон ще се кандидатира на изборите в Каталуния през май

59
Карлес Пучдемон
Карлес Пучдемон/ Снимка: БТА


Лидерът на каталунските сепаратисти, Карлес Пучдемон, който се намира в изгнание в Белгия през последните шест години, за да избегне испанското правосъдие, обяви, че ще се яви кандидат на регионалните избори в Каталуния на 12 май, съобщи БТА.

Той направи тази изява от френската територия в реч на каталунски език пред ентусиазирана публика в малкия град Елн, в Южна Франция.

„Реших да се кандидатирам на предстоящите избори за каталунския парламент“, обяви той от подиум с надпис „Президент Карлес Пучдемон“.

Зад него се виждат знамената на ЕС и Каталуния.

Това ще бъде трети път, в който Пучдемон се явява на кандидатура за каталунските регионални избори, откакто е принуден да напусне страната през 2017 г., отбелязва АФП. Въпреки това не успява да заеме мястото си поради заповедта за арест, която го очаква след неуспеха на опита за отделяне на Каталуния през 2017 г. Пучдемон беше председател на региона по време на този период и поради това испанското правосъдие издало заповед за неговото задържане, която все още е в сила.

Настоящият регионален президент, Пере Арагонес, лидер на партията за подкрепа на независимостта „Републиканска левица на Каталуния“, е основният противник на партията на Пучдемон, „Заедно за Каталуния“. Той неочаквано обяви миналата седмица, че изборите за каталунския парламент ще се проведат на 12 май. Съобщението беше направено предвид очакваното одобрение от испанските депутати на закона за амнистията на сепаратистите, които взеха участие в опита за едностранно обявяване на независимост на региона през 2017 г.

Какво представлява каталунската сделка за амнистия, договорена от испанския премиер Педро Санчес

Тази амнистия беше изискването, което партиите „Републиканска левица на Каталуния“ и „Заедно за Каталуния“ поставиха пред правителството на социалиста Педро Санчес. В момента законът за амнистията се разглежда от Сената и трябва да бъде окончателно приет към края на май, напомня АФП.

Още международни новини – четете тук

предишна статияМаршът на идолите: гигантски стражи пазаят България (СНИМКА)
следваща статияШарл Мишел: За мен беше удоволствие да работя с академик Денков