Начало Водещи Кандидатът на ПЕС за председател на ЕК Никола Шмит подкрепя членството на...

Кандидатът на ПЕС за председател на ЕК Никола Шмит подкрепя членството на България в Шенген

114
Никола Шмит
Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия от Партията на европейските социалисти (ПЕС) Никола Шмит подкрепи пълноправното членство на България в Шенген по време на брифинг за журналисти. Днес на конгреса на ПЕС в Рим ще се гласува за неговата кандидатура.

„Време е България да влезе изцяло в Шенген. Винаги съм подкрепял България и Румъния“, заяви Шмит.

Той посочи, че вече по време на правлението на Сергей Станишев се обсъждаше присъединяването на България към ЕС. България е ключов член на съюза и играе важна роля за европейската сигурност, отбеляза Шмит. Страната трябва да бъде подкрепена и уважена, добави Никола Шмит.

„Трябва ни демократична и социална Европа, която да предлага перспектива на всеки човек“, заяви евродепутатът Сергей Станишев пред медиите.

Според него всяко събитие изисква силна социална политика, за да се гарантира усещането за сигурност на гражданите.

„Сега е от съществено значение да защитим социалния аспект на Европа, защото за десните партии финансовите аспекти са важни, докато евроскептиците навлизат отдясно“, коментира Станишев.

Той подкрепи кандидатурата на Никола Шмит за председател на ЕК от страна на ПЕС.

На въпрос как да активизираме левите гласове на предстоящите европейски избори, Станишев посочи необходимостта от усилия за обединение, изграждане на обща платформа, която да бъде авторитетна и да повдигне проевропейска енергия.

Относно присъединяването на България към Шенген чрез въздушното и морското пространство, Станишев изрази противоположност към частичните решения. България е изпълнила всички изисквания на Европейския съюз, докато Австрия, според него, задвижва евроскептицизма в страна като България.