Начало Пари Как ще купуваме ток на свободни цени

Как ще купуваме ток на свободни цени

69
енергия, ток

Изглежда, че плановете за либерализация на пазара на електроенергия за домакинствата до 2026 година са неясни и недовършени, според Калоян Стайков, основен икономист в Института за енергиен мениджмънт. Той споделя това мнение пред БГНЕС.

Народното събрание прие закон, който предвижда либерализация на пазара на електроенергия до 2026 година.

„В областта на енергетиката често се говори за големи проблеми в бизнеса, цените на борсата, миньорите и въглищните централи, но една от най-големите теми, която засяга над 40% от потреблението, е либерализацията на пазара за домакинства.

Промени бяха обявени в края на 2023 година, като планът беше да се реализира не по-късно от началото на 2026 година, обаче с приемането на тези изменения Народното събрание посочи, че това не са последните промени. През тази година ще има още стъпки в посока към либерализация, стартирайки още през лятото на 2024 година.

Методът на работа е сходен с този при териториалните проекти и въглищната енергетика, като неяснотата около времевата рамка и следващите стъпки създава много въпроси“, сподели още Калоян Стайков.

„Досега доставчиците закупуваха електрическа енергия за домакинствата на контролирани цени и я предоставяха на същите цени. От лятото на 2024 година обаче те трябва да я закупуват на свободни цени и отново да я продават на контролирани цени.

Разликата между тези цени може да бъде положителна или отрицателна, но не е ясно как ще се разреши. Ако закупуват на по-ниски цени, дали ще трябва да върнат разликата, ако закупуват на по-големи цени, как ще бъдат компенсирани – всичко това е неясно.

Тези въпроси са от голямо значение за компаниите, тъй като са засегнати значителни обороти и забавянето на плащанията може да е съществено. Необходимо е всички тези въпроси да бъдат разяснени и да се проведе открит диалог със заинтересованите страни. Засега не виждаме проблеми по този въпрос “, споделя основният икономист в Института за енергиен мениджмънт.

Той предупреждава, че бързото приемане на предишните промени беше мотивирано с необходимостта от по-бързо получаване на второто заплащане по ПВУ.

„Обаче това още не се случи, затова приехме промени, които създават твърди задължения за фирмите, но нямаме механизмите, които да гарантират, че това няма да наруши техните операции. При нарушения регулаторът може да ги глоби и дори да отнеме лиценза”, подчертава Калоян Стайков.

Той обяснява, че неяснотите трябва да бъдат разрешени, но както и в случая с въглищните централи, всичко се случва в последния момент и никой не знае какво точно се случва. „Подобни условия водят до различни спекулации и създават стрес и несигурност сред хората и бизнеса”, допълва основният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.

предишна статияЯвор Божанков: Политическата ми кончина беше първоаприлска шега
следваща статияРекордно висока температура е измерена в Добрич, казаха от Хидрометеорологическата обсерватория