Начало Свят Как Русия вади от строя електроцентралите на Украйна

Как Русия вади от строя електроцентралите на Украйна

69
Обнинската атомна електроцентрала
Снимката е илюстративна

В петък вечерта Русия отново атакува цели в Украйна, сред които и подстанция в Днепропетровска област, която е била повредена. Повечето от руските дронове, с които са били осъществени нападенията, са били прихванати и унищожени, по данни на украинската страна, пише АРД.

Тези руски атаки по енергийната инфраструктура на Украйна напоследък достигнаха нови измерения, подчертава изданието и цитира казаното от украинския ресорен министър Херман Халушченко, че до 80 процента от топлоелектрическите, повече от половината от водноелектрическите централи и голям брой подстанции за пренос на електроенергия са били атакувани досега. Той определи това като „най-мащабната атака срещу енергийния сектор на Украйна“ от началото на войната, посочва АРД.

В същото време украински медии пишат, като се позовават на свои проучвания и на информация от съответните енергийни компании, че повечето топлоелектрически централи вече са разрушени или се намират под руски контрол.

Енергийните мощности са значително намалени

Новинарският портал „Украинска правда“ пише, че след последния обстрел и разрушаването на топлоелектрическата централа в Трипиля държавната компания „Центренерго“ е загубила сто процента от капацитета си за производство на електроенергия. Преди това беше унищожена топлоелектрическа централа в Харков…

предишна статияИПИ: Всички искат да са програмисти и готвачи. Няма желаещи за заварчици и обущари
следваща статияСъдия Цариградска: Правосъдното министерство е овладяно от прокуратурата