Уил Смит, Аладин
Уил Смит, Аладин

Пълнометражният игрален римейк на „Аладин“ на компанията „Дисни“ е сред последните допълнения в приноса на Йордания към международната филмова индустрия.

Филмът, чиято световна премиера беше през май, е частично заснет в пустинята Вади Рум в кралството. Мястото е по-рано е служило като фон за филми като „Междузвездни войни“ (2016), „Марсианецът“ (2015), „Трансформърс“ (2009) и класиката „Лоурънс Арабски“ (1962).

Аладин, създаден съвместно с Кралската филмова комисия на Йордания, е създал 150 работни места на местно ниво и внесъл повече от 150 милиона долара през първите си осем дни в северноамериканската каса, информира Юронюз.

От петък, 7 юни, римейкът на САЩ от 2019 г. е спечелил 214,9 милиона долара в страната и 508 милиона долара по света, според Форбс.

Надеждата на филмовата комисия на Йордания е, че филмът продължава да разпростира магията си и да насърчава други режисьори да осъществят следващия си проект в региона.

Преди излизането на филма, актьорите са се събрали в йорданската столица Аман, за да обсъдят създаването на филма.

Въпреки че новото издание на „Аладин“ може да се счита за нещо, което се отклонява от търговската марка на Гай Ричи като „Шерлок Холм“ (2009) и „Две димящи дула“ (1998), филмът си спечели слава със свой собствен блясък.

За сцените, заснети във Вади Рум, британският режисьор казва, че пейзажът съответства на кинематографичната естетика, която е имал предвид. Според режисьора основната му цел е била да запази оригиналната същност на филма, като същевременно добави съвременен поглед, за да задоволи днешната младежка аудитория.

Главният герой във филма се играе от египетския актьор Мена Масуд, относителен новак на холивудската сцена. 27-годишният актьор споделя, че филмовите продукции трябва да се отдалечат от стереотипите за арабските актьори.

„Мисля, че определено има промяна. Знаете ли, когато за първи път стартирах кариерата си, първата ми работа пред камерата беше в образ, наречен Никита, като „член на Ал Кайда 2“. Това показва колко далеч сме стигнали“.

Индийско-британската актриса Наоми Скот играе принцеса Жасмин. В изобилие от разкош, с интелигентност и решителност Жасмин е решена да управлява кралството на баща си.

Нейната песен във филма, „Speechless“, е предизвикателна декларация за независимост, която е създадена от 8 пъти носителя на „Оскар“ Алън Менкън.

„Тази героиня ме накара да се чувствам по-израснала, но мисля, че имаше място за модернизирането й, така че да има смисъл за аудиторията на 2019 г.“, каза тя. „Мисля, че е наистина важно нашите женски героини да имат история – да се придвижат напред – несъвършени, разбира се, но впускащи се в приключение.“

Скот е само част от разнообразния етнически състав на филма, който включва актьори от тунизийски и персийски произход.

„Толкова се гордея с това колко разнообразен беше нашия актьорски състав и как толкова много хора могат да го почувстват близък и да видят себе си в този филм“, каза тя.

предишна статияШвейцарките на стачка за равни с мъжете заплати
следваща статияСлънчев ден, следобед на места с превалявания и гръмотевици