Начало Свят Как Китай стана идеалният приятел на Сърбия

Как Китай стана идеалният приятел на Сърбия

39
Китай Сърбия

Китай играе ключова роля в икономическото развитие на Сърбия, като се смята за идеален партньор, подкрепяйки страната срещу влиянието на Запада.

Пристигането на Си Дзинпин в Белград навършва 25 години от нападението на НАТО срещу китайското посолство, което създава символичност. Сърбия и Китай съхраняват дълбоки приятелски отношения, които включват общи инфраструктурни проекти и стратегически партньорства.

Въпреки усилията на Запада да прекрати военните престъпления в Косово, сърбите продължават да вярват, че намесата на НАТО беше нарушение на тяхната суверенитет.

Икономически идеологически съюзници

Китай остава най-големият търговски партньор на Сърбия, подкрепяйки страната с инвестиции и търговия. Проекти като изграждането на канализация и инфраструктура се финансират главно от Китай. Това позволява на Сърбия да бъде важен прокарващ път за китайските компании към европейския пазар.

Президентът Вучич управлява Сърбия с прагматичен подход, контролирайки информацията за сътрудничеството с Китай. Въпреки екологичните проблеми, важен приоритет е създаването на работни места и икономическо развитие.

Стратегическо сътрудничество

Сърбия и Китай развиват и сътрудничеството си в областта на сигурността. Сръбската армия вече използва китайски дронове и противовъздушни системи, което подсилва отношенията между двете държави.

Това сътрудничество предизвиква безпокойство в ЕС и САЩ, тъй като увеличава влиянието на Китай в региона. Въпреки усилията за присъединяване към ЕС, Сърбия поддържа добри отношения и с Русия и Китай, които подкрепят стойностите на страната срещу западното влияние.

Президентът Вучич се наслаждава на голяма подкрепа за политиката си към Китай, като населението вижда страната като важен икономически и политически партньор.

*Текстът е публикуван в „Дойче Веле„.

Още актуални анализи – четете тук