Начало Свят Как иранските атаки помогнаха на Нетаняху в момент, в който търпението към...

Как иранските атаки помогнаха на Нетаняху в момент, в който търпението към него висеше на косъм?

49
Бенямин Нетаняху
Снимка: БТА

Анализирана е новата подходяща стратегия в Близкия Изток, която дава по-голяма военна подкрепа на Израел и Нетаняху. Тази стратегия позволява на Израел да повиши своите ангажименти в Газа срещу „Хамас“, подкрепен от Иран, и потенциално да се премести към друг ирански съюзник – ливанската „Хизбула“. Израелският премиер има повече свобода да представи войната в Газа като защита на нацията срещу държава, ръководена от ислямски фундаменталисти, които работят по ядрено въоръжение.

Иран подава ръка на Нетаняху, когато световното търпение към десния израелски лидер беше под въпрос. Въпреки гражданските жертви в Газа, Нетаняху се противопостави на САЩ, които се опитваха да избегнат пълна атака срещу град Рафах. Иранската атака дава силен аргумент за подкрепата на Израел, като компрометира военните способности на иранския режим и подчертава необходимостта от международна подкрепа.

Подкрепата от САЩ на Израел е неоспорима. Конгресът на САЩ настоява за допълнителна помощ за Израел след иранските действия. Великобритания и Франция също участваха активно в отбраната срещу иранските атаки.

Двете възможности пред Нетаняху

Бившият съветник на Нетаняху по националната сигурност Яков Амидрор смята, че атаката предоставя на Нетаняху две възможности: да атакува Иран директно или да поиска компромис от САЩ за изтребяване на „Хамас“ в Газа.

Пряка атака срещу Иран ще бъде огромно предизвикателство за Израел, затова САЩ се опитва да избегне такъв сценарий.

Опасенията за конфликт с Техеран се засилват, като някои стратеги считат, че войната в Газа всъщност е против Иран. Израел трябва да ограничи влиянието на иранския режим.

Изглежда, че Израел се възползва от ситуацията с Иран, за да напредне в Газа и Ливан. Ултранационалистическите партии в коалицията на Нетаняху налагат натиск за бърз отговор на иранските атаки.

Министърът на военния кабинет Бени Ганц намеква за регионална коалиция и изискване на цена от Иран. Все по-ясни са сигналите за неизбежно контраударът на Израел срещу Иран.

*Текстът е публикуван в „Политико“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук

предишна статияКак иранските атаки помогнаха на Нетаняху в момент, в който търпението към него висеше на косъм?
следваща статияПрезидентът на Филипините заяви, че тристранното споразумение със САЩ и Япония не е насочено срещу никого