Начало Водещи Как Европа да се подготви за най-лошото и да вземе мерки срещу...

Как Европа да се подготви за най-лошото и да вземе мерки срещу Тръмп 2.0?

114
Доналд Тръмп

Голяма част от европейците вярват, че повторният мандат на бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп би подкопал съюза за сигурност между Европа и САЩ. И те са прави.

И все пак, докато европейците не могат да определят изхода от предстоящите избори в САЩ, те могат да предприемат други мерки, за да запазят отношенията си с американската държава. Тези мерки включват подготвеност за военни действия, бързо вземане на решения в Европейския съюз, официални връзки между трансатлантическите страни и предпазване от евентуално оттегляне на САЩ от НАТО.

През следващата 2024 година, Европа трябва да демонстрира зрялост. Устойчивите отношения между САЩ и ЕС трябва да бъдат един от най-важните приоритети.

Главният въпрос в момента е сигурно Украйна, която има остра нужда от подкрепа. Неспособността на ЕС да се споразумее за финансова помощ за Украйна в момента се дължи на обструкционизма на Унгария. Освен това, Конгресът на САЩ не може да одобри 61 милиарда долара американска подкрепа за Киев.

Като кандидат за президент, Тръмп намекна за плановете си да помогне на Украйна, като обеща да спре споменатата помощ, но също така обеща да им предостави „повече, отколкото някога са получавали“.

Предизвикани от непредсказуемия Вашингтон и собствените си затруднения, Брюксел в момента търси финансиране за украинската помощ извън бюджета на ЕС, чрез национални вноски или дългови гаранции от държавите-членки. Този подход, обаче, се очаква да се забави и да страда от липса на финансови средства.

Следователно, за да помогне на Украйна и да предпази отношенията си със САЩ в бъдеще, ЕС трябва да приеме новото предложение на Вашингтон за изземване на руски активи.

Ветото на Унгария по отношение на финансирането на Украйна подчертава тревожен структурен проблем в процеса на вземане на решения в ЕС – проблем, който служи на Тръмп в Европа.

Брюксел трябва да предприеме повече решения с гласуване с квалифицирано мнозинство и да даде повече възможности за сътрудничество във важни въпроси. Освен това, европейските страни трябва да продължат да увеличават разходите си за отбрана по същия темпо до срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон и да се фокусират върху самодостатъчност, особено по отношение на военното оборудване.

В периода след 2025 г., трансатлантическите отношения трябва да бъдат по-добре институционализирани. ЕС трябва да настоява администрацията на президента Джо Байдън да се ангажира с постигането на тази цел до 2030 г.

Европейският парламент и Конгресът на САЩ трябва да започнат възстановяване на Трансатлантическия бизнес диалог и други подобни диалози. Тези стъпки ще утвърдят трансатлантическите връзки и ще ги направят по-устойчиви.

Без значение какво ще се случи на предстоящите избори в САЩ, поддържането на връзките между Европа и САЩ е от огромно значение. Ако европейската подкрепа за НАТО, Украйна и други общи трансатлантически предизвикателства изчезне, спойката, която държи САЩ и Европа заедно, ще започне да се разглабя.

Няма нужда да се правим, че не виждаме проблемите, които биха възникнали при второто управление на Тръмп. Докато европейците не могат да повлияят на изборите в САЩ през 2024 г., те все пак имат цяла година, за да се подготвят за най-лошото.

Ако не успеят да действат навреме, те нямат право на оплакване.

*Текстът е публикуван в „Политико“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още международни новини – четете тук