Начало Технологии Как да станете успешен фрийлансър – пет много важни съвета

Как да станете успешен фрийлансър – пет много важни съвета

1074
фрийлансър

Талантливите професионалисти често се разочароват от фрийланс работата и се връщат в офиса. За да избегнете подобна участ, достатъчно е да запомните следните 5 правила, казва Татяна Меликова, CEO в компанията Art2Hire.

1. Установете ясен график на работа

За да се чувствате свободни като фрийлансър, като начало трябва да съумеете да се ограничавате. Да, вашият график е по-гъвкав и съответства на вашето вдъхновение и вкусове, но за да го организирате, трябва да проявите самоконтрол.

Възможно е все още да не сте разбрали кои именно са вашите най-продуктивни часове. И така да чакате с дни жадуваното вдъхновение. Необходимо е да експериментирате. С времето ще успеете да планирате така работния си ден, че да ви е максимално удобно.

2. Забравете за сладкото чувство за свобода

Всички сме слушали истории за работата като фрийлансър, който не излиза от пижамата си сутрин и директно на леглото започва да работи на компютъра си.

Така се утвърждава образа на стил на живот, който няма рамки.

Отсега е препоръчително да възприемете фрийлансърството като истинска работа, която изисква сериозност и дисциплина. Преимуществото на работата в офис е, че работите от 9:00 до 17:00 или 18:00 часа. Ако сте фрийлансър, може да се наложите да работите по 7 дни седмично.

3. Анализирайте какви навици трябва да усвоите

За да разберете какви навици и нови умения трябва да усвоите, за да бъдете ефективни като фрийлансъри, необходимо е да анализирате какви функции изпълняват всички служители в една компания. Вероятно тогава ще ви стане ясно как да действате като собствен мениджър и как да се справяте с клиентите, които ще плащат за услугите ви.

4. Не забравяйте да поддържате социални и професионални контакти

Учете се да общувате с хора и да поддържате връзка с тях. Така ще облекчите усилията на клиентите да ви открият. Дори и да сте завършен интроверт, трябва да се научите да извличате удоволствие от общуването, да комуникирате смело, умело, позитивно и компетентно.

5. Погрижете се за самопрезентацията си

Публикувайте свое портфолио в сайтовете за фрийлансъри. Самопрезентацията ви трябва да бъде на качествено ниво. Учете се да продавате своите умения. Не пестете усилия и дори средства, за да оформите своя сайт, резюме, осъществени проекти и т.н.

Profit.bg

предишна статияИнтересни факти за гроздето, които доказват, че то наистина е специален плод
следваща статияПървият в света пясъчен хостел отваря врати (СНИМКИ)