Начало Коментар Как Главчев изобличи собствената си финансова министърка

Как Главчев изобличи собствената си финансова министърка

79
Димитър Главчев
Кадър: БНТ

В предаването „Панорама“ на Българската национална телевизия служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма проблем с парите в хазната.

Това е работа на политиците да интерпретират данните. Аз просто ще ви кажа какви са числата. Бюджетното салдо е на плюс с 400 млн. лв., а фискалният резерв е 11.9 млрд. лв. Подчертавам – това е към дата 31 март. Оттам насетне към всяка една дата от месеца естествено, че тези данни се променят. И зависи човек коя дата избира, за да казва какви са данните“, обясни премиерът.

Той уточни, че е имало „притеснения в последните дни на предишното правителство„, когато за „два -три дни“ били направени „огромни харчове, някъде около 2-3 млрд., мисля„.

С това свое изказване Главчев, който е икономист, доказал се в сферата си, волно или неволно разобличи финансовата си министърка Людмила Петкова.

Часове, след като беше назначена на поста, тя обяви липси в резерва. При сдаването на поста Асен Василев обяви, че в резерва към 29 март са налични 9.9 млрд. лв. На брифинг следобед същия ден обаче Петкова обяви, че при проверка от нейна страна е установила, е към 8 април всъщност парите са 6.7 млрд. лв.

Тогава тя заяви, че не знае къде са останалите средства и допусна, че 1.6 млрд. лв. липсват заради одържавяването на дълга на столичната топлофикация, а за останалите проверка.

От парите във фискалния резерв 4 млрд. лв. са в в т.нар. Сребърен фонд за пенсии и разполагаемите средства са 2.7 млрд. лева.

Министърката уточни, че миналата година по това време в резерва е имало 9.5 млрд. лв.

Излиза, че изказването на г-жа Петкова е груба политическа манипулация с парите на държавата. Това „спонтанно“ изявление стана повод за незабавна атака от страна на ГЕРБ, включително и на самия Бойко Борисов, за това че парите на държавата са се изпарили.

Парите ги няма. Няколко милиарда са похарчени в последните дни и са ни подвели, че имаме 9 млрд., а те са 6″, каза Борисов на традиционните си ежедневни срещи с репортери пред вратите на пленарната зала на парламента.

В изказването на финансовата министърка услужливо бе пропуснато да се отбележи, че в първите 15 дни от месеца се правят разходите по бюджета. Тогава се изплащат пенсии и др., а след това идват и приходите от ДДС и други данъци.

Въпреки това няколко дни всички медии и активисти на ГЕРБ тиражираха тази лъжа по своята същност. Беше внушена историята за това, че след като са се изпарили, значи, че парите трябва да са откраднати.

Всичко това имаше само един смисъл – политически да покажат, колко лошо са управлявани парите на държавата от Асен Василев.

Снощи служебният премиер Главчев призна, че има излишък, парите на държавата са наред и че към края на този месец ще има даже не прогнозираните от Асен Василев около 10 млрд., а 11.9 млрд. лв.

Лесно е да бъде манипулирано общественото мнение, когато частично и извън контекста се вадят данни. Това всява недоверие у хората и създава усещането, че държавата се управлява от бандити и крадци.

Очевидно е, че в предизборна политическа обстановка се цели точно това внушение, но не прави чест на политическите партии да третират избирателите единствено като консуматори на храна, която може да бъде отнета или с увеличена дажба, ако направят не/правилния избор.

Още актуални коментари – четете тук

предишна статияКак Главчев изобличи собствената си финансова министърка
следваща статияИлон Мъск отложи пътуването си до Индия, но се стреми да я посети тази година