Начало Спорт Как Веско Топалов пенсионира Каспаров след сериозна грешка и нерви

Как Веско Топалов пенсионира Каспаров след сериозна грешка и нерви

39
топалов

Следната информация е свързана със срещата между българина Веселин Топалов и Гари Каспаров на шахматен турнир в Линарес, Испания, на 10 март 2005 г. Макар Топалов да спечели, Каспаров се класира на първо място.

В този турнир Гари Каспаров обяви, че се отказва от състезателната форма на шахмат, заради което мачът между него и Топалов придобива значимост.

Веселин Топалов и мениджърът му Силвио Данаилов споделят своя опит и наблюдения от събитието.

Топалов: „Знаеше се, че дори при загуба“

Каспаров е предполагал, че при поражение ще бъде обявен за победител, но Топалов е целил за второто място дори в случай на загуба.

Основният момент в печелившата партия беше когато Каспаров допусна грешка и свидетелства за нервност. Топалов също допуска грешки, но успява да използва пропуските на противника си.

Впечатляващото беше, че повечето произходи се фокусираха върху Каспаров след края на мача, когато той обяви оттеглянето си от шахмата.

Данаилов: „Това се случи през 2005 година“

Отбелязва се, че през 2005 г. Топалов постига успех в различни турнири, като печели на супертурнира М-Тел Мастерс в София.

На турнира в Линарес не се цели успешно завоюването на първото място, а се възприема като част от подготовката за предстоящи събития.

След този турнир, важността на Топалов като големи шахматист стана по-ясна и уважаема.

предишна статияВсеки с Вайбър на телефона трябва да знае тази скрита функция
следваща статияЕрдоган нарече Нетаняху "нацист", той пък го обвини, че потиска кюрдите в Турция