Начало Водещи Как американците многократно спасяват руснаците от свиреп глад

Как американците многократно спасяват руснаците от свиреп глад

299
Евгений Дайнов
На снимката:
Евгений Дайнов.

Руснаците вярват, че винаги ще има американски „бутчета“, които да ги спасят от глада. Тази убеденост има история, които се възпитава в гладни кризи, при които САЩ изпращат храна за помощ. Руската власт не полага усилия за развитие на икономиката, тъй като винаги зависи от външна помощ, вместо да инвестира в производството на хранителни стоки. Тази двойственост на съзнанието пронизва руснаците и днес – мразят американците, но се надяват, че те ще ги спасят, ако настъпи глад.

Откъде тръгва историята с американските бутчета за Русия

През 1891 година в Русия настъпва голям глад и американският народ праща хранителни помощи, което запечатва убеждението, че винаги ще има американски бутчета, готови да помогнат на руснаците. Подобни кризи с глад изпитват руските земи в различни периоди от историята си, като всяки път САЩ изпращат храна за помощ.

Кремъл винаги се полага на външната помощ, вместо да развива икономиката и производството на храни, което води до зависимост от американската помощ при кризи с глад. Този модел не се променя, дори днес руснаците продължават да мразят американците, но същевременно се надяват, че те ще ги спасят, ако отново настъпи гладът.

предишна статияПетков и Борисов се отказаха от съдебните дела един срещу друг
следваща статияОблачността намалява, следобед слънце