Начало Анализ Какво ще се промени след нововъведенията на Facebook?

Какво ще се промени след нововъведенията на Facebook?

1410

Основателят на „Фейсбук” Марк Зукърбърг обяви промени във формирането на Newsfeed-а, което ще промени из основи как хората използват социалната мрежа.

През следващите няколко седмици, потребителите ще виждат повече лично съдържание и по-малко рекламно съдържание, написа в четвъртък Зукърбърг.

Това означава, че хората, които използват социалната мрежа ще виждат повече снимките и видеата, които споделят приятелите ви.

Това е огромна промяна във „Фейсбук”, който от години превърна от мрежа за контакти между приятели и семейство в глобална мрежа за новини и реклами.

Ето какво трябва да знаете за промяната:

ЗАЩО „ФЕЙСБУК” ПРАВИ ПРОМЯНАТА?

Според Зукърбърг увеличеният брой новини и маркетингът създават дисбаланс, който „изтласква личните моменти, които ни карат да се свързваме повече помежду си.”

Според вътрешните и външните проучвания на „Фейсбук”, хората обикновено са по-щастливи, когато използват социалните мрежи, за да общуват с „хората, от които се интересуват”.

Хората твърдят, че не се чувстват добре, когато биват облъчвани от статии и видеа, дори те да имат информационна стойност и да са забавни.

Останалите неразрешени противоречия, с които „Фейсбук” се е сблъсквал през последните години, са свързани с новинарската индустрия.

Например, много критици са нападали „Фейсбук”, че не им позволява да споделят непроверено съдържание (фалшиви новини), по време на президентските избори в САЩ през 2016г.

Компанията блокира и издателят на норвежки вестник, който публикува снимка от Виетнамската война, на която е изобразено голо дете, бягащо от селото си.

По това време, „Фейсбук” забеляза историческото значение на снимката, но обяви, че „е трудно да се направи разлика между снимка на голо дете в един случай и в друг”.

„Фейсбук” явно често се изправя пред такива „редакционни дилеми”, защото не веднъж от компанията са обяснявали, че те не са медийна фирма в традиционния смисъл на думата, а по-скоро са платформа, която разпространява съдържание на други издатели.

Показването на по-малко такова съдържание ще спести много главоболия на „Фейсбук”.

От социалната мрежа смятат, че е по-лесно да се махнат всички новини, отколкото да се влагат усилия в разработването на софтуер, следящ фалшивите новини.

Експертите предполагат, че престоят на хората в мрежата започва да намалява и затова от „Фейсбук” са решили да премахнат новините с цел да задържат хората.

Анализът за 14 месеца на аудиторията показва лек спад в използването на социалната мрежа.

КАК ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ NEWSFEED-А И КАК ТОВА ЩЕ СЕ ОТРАЗИ НА МЕДИИТЕ?

Все още не можем да кажем как ще се промени Newsfeed-а в краткосрочен период. Издателите, които разчитат на „Фейсбук” за разпространение, ще трябва да си плащат, за да не бъдат изхвърлени от „Фейсбук”.

Медиите обаче трябва да са подготвени, че трафикът към сайтовете им ще намалее.

„Ако още не сте намалили зависимостта си от „Фейсбук”, вече е време да го направите”, казват анализаторите.

Новинарските организации се опитват да създават съдържание, което според тях би било по-споделяно във „Фейсбук”. Но това напълно ще се обезсмисли с промените.

Издателите сега трябва да работят повече, за да пишат новини, които да отговарят повече на интересите на своите читатели, отколкото на мистериозните алгоритми на социалната мрежа.

„Много медии си мислят, че имат аудитория, а те всъщност имат трафик”, казват експертите.

КАК ЩЕ СЕ ОТРАЗИ ТОВА НА БИЗНЕСА?

Онлайн рекламодателите и бизнеса, които разпространяват маркетингово съдържание чрез Newsfeed-а ще се сблъскат с подобни проблеми като при медиите.

„Facebook ясно поставя на първо място личните преживявания на потребителите си, отколкото парите, които взима за реклама”, коментират специалисти.

Според тях, с тази промяна от компанията дават ясно да се разбере, че приоритетите на социалната мрежа вече са други.

„Бизнесът може дори да спре купуването на реклами във Facebook, защото те няма да имат вече същия ефект”.

 

предишна статияНад 10 любими имена черпят днес! Честваме сърдит светец, развалят се магии
следваща статияОт полицията нямат обяснение за смъртта на Долорес О’Риърдън