маслото

Тази статия ще ви даде отговори на някои въпроси свързани с моторното масло – кога е подходящият момент да го смените, колко често да го сменяте, кое е най-доброто масло за вашата кола.

 

1. Кога да смените маслото

Отговорът на много от тези въпроси е един и същ: Проверете ръководството на автомобила си. Това трябва да е библията за поддръжка и експлоатация на вашия автомобил. Не правете предположения за интервала въз основа на предишен опит или насоки от механици, които печелят от работата, защото времето се развива с годините.

Много автомобили, пикапи и джипове вече са оборудвани с монитори за напомняне, които алармират водачите кога да сменят маслото си. Тези системи обикновено наблюдават броя на изминатите километри на превозното средство и също така усещат дали има затруднена работа на двигателя.

Добре е да извършите смяна на маслото скоро след като получите такъв сигнал.

 

2. Колко често трябва да се проверява нивото на маслото

маслото

Трябва да следите нивото на маслото в колата си. Резултатите от проучвания за надеждност показват, че дори по-новите автомобили може да се нуждаят от доливане на масло между смените.

Механиците препоръчва да проверявате нивото на маслото си поне веднъж месечно. Не забравяйте да направите ремонт при първите признаци на теч.

Проверете ръководството на автомобила и следвайте препоръките на производителя. Някои по-нови автомобили имат електронни монитори за масло и не разполагат с традиционните измервателни пръчки за ръчен преглед.

Ако проверявате сами, уверете се, че колата е паркирана на равно място и не е под наклон. Добре е измерването да се прави на студен двигател.

С изключен двигател, отворете капака на колата и намерете измервателната пръчка. Извадете щеката за масло от двигателя и избършете края. След това поставете пръчката обратно и я натиснете докрай навътре.

Издърпайте щеката и този път бързо погледнете от двете страни на измервателната пръчка, за да видите къде е нивото на маслото. Всяка тестова пръчка има различен начин да укаже правилното ниво на маслото, независимо дали става въпрос за буквите L и H (ниско и високо), думите MIN и MAX, или просто маркирана област. Ако върхът на маслената „ивица“ е между двете маркировки или в маркираната зона, нивото е наред.

Но ако маслото е под минималната стойност, трябва да добавите масло.

Обърнете внимание на цвета на маслото. То трябва да изглежда кафяво или черно. Но ако има лек, млечен вид, това може да означава, че охлаждащата течност изтича в двигателя. Погледнете внимателно и за всякакви метални частици, защото това може да означава, че има вътрешни повреди на двигателя. Ако видите някое от тези условия, заведете колата при механик за допълнителна диагноза.

Ако всичко е наред, избършете отново тестовата пръчка и я поставете обратно в тръбата ѝ. Затворете капака на автомобила и сте готови.

 

3. Колко често да сменяте маслото

маслото

Някои се кълнат в правилото „на всеки 10 000 киломера или на всеки 6 месеца“, но напредъкът в двигателите и маслото направи това правило остаряло. Много автомобилни производители имат интервали за смяна на маслото на 12 000 км или дори 17 000 км или на 12 месеца.

В ръководството на автомобила ви има по-подробна информация за вашата кола, отколкото всеки механик. Следвайте го и двигателят на вашия автомобил трябва да остане добре смазан и да работи добре.

Не забравяйте и че на всяка смяна на маслото, е задължително да подменим и масления филтър. Този елемент е също толкова важен за автомобила, както и подходящото масло. На пазара има богат избор на филтри. Може да закупите филтър онлайн от euavtochasti.bg или от всеки оторизиран вносител на авточасти. Нашия съвет е да се доверите на доказани производители.

 

Защо е нужно да сменяте маслото на време?

С напредването на възрастта маслото става по-малко ефективно и ако не загреете достатъчно двигателя, излишната влага, която се образува в двигателя, няма да бъде отстранена, което може да доведе до по-кратък живот на мотора.

 

4. Избор на подходящо масло за вашия автомобил

маслото

Отново погледнете ръководството на автомобила си. Не е нужно да купувате синтетично масло, ако това не е изрично посочено в изискванията на автомобила.

В много по-нови модели вида на моторното масло на вашия автомобил е отпечатано върху капачката,през която добавяте масло.

Ако имате много по-стара кола, имате ли нужда от специално моторно масло?

Не, ако върви добре. Ако не сте сигурни какво масло трябва да използвате, защото нямате ръководство на автомобила, консултирайте се с доверен дилър или онлайн група ентусиасти за вашия конкретен модел.

5. Имате ли нужда от синтетично масло?

маслото

Само ако вашият производител го е посочил, защото това може да струва от два до четири пъти повече от конвенционалното масло.

Синтетичното масло е проектирано така, че да бъде по-ефективно при големи натоварвания (и поради това то трае по-дълго) и издържа на високи температури.

Ако правите много кратки пътувания, стандартното моторно масло може никога да не се затопли достатъчно, за да изгори влагата и примесите, което означава, че може да не предпази достатъчно вашия двигател.

Друго съображение е вашият начин на живот. Ако живеете в регион с много студени зими или много горещо лято, или ако използвате автомобила си за теглене или пренасяне на тежки материали, синтетичното масло е най-добрият ви избор. Доколкото синтетиката по принцип се държи по-добре и може да издържи повече километри, също толкова важно е да не се удължава смяната на маслото извън интервала от време, препоръчан от производителя – обикновено шест месеца или година, ако това е мотор, който не се движи много километри или се използва за много кратки пътувания.

Синтетичното масло също може да помогне на двигатели, които са склонни да натрупват утайки; някои модели на Volkswagen и Toyota са имали проблеми с утайките в миналото. Този остатък, образуван при разграждане на маслото, може да запуши маслените магистрали, което води до бързата смърт на двигателя. Синтетичното масло би било от полза за тези двигатели, защото спомага за намаляване на натрупването на утайки, спомагайки за удължаване на живота на двигателя.

предишна статияНай-уникалните парфюми в света
следваща статияБури и дъжд в Западна България