Начало Здраве Какво се случва с тялото ви, когато дъвчете дъвка и трябва ли...

Какво се случва с тялото ви, когато дъвчете дъвка и трябва ли да се откажете от този навик?

4331
дъвка

Мислим, че дъвката е нещо безобидно. Но това не е съвсем вярно. Много, разбира се, зависи от това колко често дъвчем и от това как спазваме хигиената. Разбира се, няма нужда да се паникьосвате и веднага да се откажете от този навик, пише Zdrave.to. В края на краищата, тя често ни помага да облекчим стреса, да облекчим усещането за глад. Преди да се откажете от нея, трябва да разберете какво се случва в тялото, когато дъвчем дъвка.

Също така си струва да се има предвид, че този навик често се развива в някаква зависимост, от която може да бъде трудно да се отървете. Но първо, важно е да разберете дали е полезно или вредно.

Дъвката – полезна или вредна?

Защо дъвченето е полезно

1. Оптимална концентрация

Дъвченето на дъвка оказва влияние върху нивото на кортизола в слюнката. А това е известно, че е хормон на стреса. Така че дъвката намалява нивото в му слюнката с около 16%.

2. Апетитът намалява

Мнозина смятат, че дъвката помага да „измами“ стомаха и да не ядем толкова често, колкото сме свикнали. Освен това така не много полезни храни и напитки са избегнати.

3. Киселинността на стомаха намалява.

Дъвченето увеличават производството на слюнка. В резултат на това храните и напитките попадат в стомаха в по-„разредена форма“. А това, от своя страна, води до неутрализирането на киселини, които произвежда стомаха. За тези цели е по-добре да изберете дъвка с мента или евкалиптов аромат. Факт е, че дъвка с вкус на плодове не работи добре за стомаха.

Нежелани ефекти на дъвка

1. Захарта не е от полза за нашата фигура

Както и в сладките, дъвката съдържа рафинирана захар и различни химически добавки. Ето защо, като бонбоните, дъвката не е много полезна. Ако я дъвчем често, много не полезни хранителни вещества навлизат в тялото ни.

2. Внимавай, аспартам!

Аспартамът е подсладител, който се използва при производството на „здравословни“ дъвки без захар. Съдържа обаче фенилаланин. Тази аминокиселина е забранена за тези, които страдат от фенилкетонурия, наследствено заболяване, опасно за мозъка.

3. Нежелателно слабително

В дъвка без захар, по-специално се съдържа сорбитол. Това е всъщност слабително, което може да причини хронична диария и стомашна болка. Според германския гастроентеролог Юрген Боудиц, повече от 5 грама сорбитол на седмица не трябва да влизат в тялото.

4. Причинява болка в челюстта

Ако дъвчете прекалено много дъвки и от дълго време, са възможни негативни последици за челюстта. Възниква болка поради влошаването на ставите.

5. Кариес, плака и други проблеми

Захарта в дъвката действа върху зъбите. В резултат на това бактериите се натрупват в устата, образува се зъбна плака и кариеси. Ето защо зъболекарите не препоръчват да се дъвчат дъвки. Или най-малкото трябва да си измиете зъбите веднага след това.

6. Съдържа един от продуктите от овцевъдството

Ето как дъвката може да бъде полезна и вредна за тялото. Но според експерти, ако дъвчете дъвка го направете с умереност и вземете мерки за предотвратяване на нежелани последствия.

В крайна сметка трябва сами да решите дали да дъвчете или не дъвка. Това е като бонбони. Всеки знае, че те не са много полезни, но решаваме да „ядем или да не ядем“ сами.

предишна статияViber пуска обновен дизайн и двойно по-бързи чатове
следваща статияЗа да не ви разболее стресът – ето какво да хапвате